Harde maatregelen na doodstraf Nederlander zijn niet erg logisch

19 januari 2015Leestijd: 2 minuten

Jakarta moet worden gestraft voor het ter dood brengen van Ang Kiem Soei, vindt de Nederlandse regering. Maar dit emotievolle standpunt past niet bij een zakelijk buitenlands beleid.

Bert Koenders is in zijn element. De PvdA-minister van Buitenlandse Zaken kan naar hartelust uiting geven aan zijn enorme verontwaardiging over de doodstraf voor Ang Kiem Soei. De Nederlander is geëxecuteerd in Indonesië omdat hij betrokken zou zijn bij de verspreiding van xtc.

De Nederlandse regering heeft de eigen ambassadeur teruggetrokken en peinst over andere harde maatregelen. Partijen als D66 en SP roepen al op de betrekkingen met Jakarta te herzien.

Ophef

De dood voor betrokkenheid bij drugs is inderdaad een harde straf. Toch lijkt de ophef over het lot van Ang Kiem Soei de nodige logica te ontberen. Op welke argumenten zouden eventuele sancties gebaseerd moeten zijn?

Als Nederland geen volwaardige diplomatieke en economische betrekkingen zou kunnen hebben met landen die de doodstraf kennen, moet het hele buitenlands beleid flink worden aangepast.

Tal van landen, waaronder China en de Verenigde Staten, voeren immers de doodstraf uit. Koenders krijgt het nog druk als hij bij elke executie zijn boosheid moet tonen.

Gepikeerd

Het zou kunnen zijn dat het probleem nu vooral is dat een Nederlander voor het vuurpeloton is beland. Maar dat is een eigenaardige vorm van morele en juridische selectiviteit. Het zou ongepast zijn om het bestraffen van een Nederlandse drugshandelaar erger te vinden dan van criminele collega’s met een andere nationaliteit.

De Nederlandse regering is ongetwijfeld ook gepikeerd omdat bemoeienis van de Koning zelf geen effect sorteerde. De Indonesische president bleek niet gevoelig voor een verzoek van Willem-Alexander de executie te annuleren.

Maar is dat zo raar? Hoe zou Nederland het vinden als de koning van Marokko steeds opbelt als een uitspraak van de Nederlandse rechter hem niet zint?

Emoties

Het is begrijpelijk dat de kogels voor Ang Kiem Soei boosheid en verontwaardiging veroorzaken in een land dat trots is op zijn milde straffen en tolerante houding tegenover drugs.

Maar het zou jammer zijn als deze emoties de politieke en zakelijke relaties met een belangrijk land schade toebrengen.