Gekonkelefoes over 150 miljoen euro voor Sudanese boeven tekent failliet van hulp

06 december 2013Leestijd: 2 minuten

Waarom gaat er voor 150 miljoen euro aan Nederlandse ‘schuldhulp’ naar een stel Sudanese boeven? De kiezer begrijpt niets van dit volstrekt ondoorgrondelijke en stiekeme verhaal dat het morele failliet van de hulp aantoont.

Deze week werd dankzij de CDA-Kamerleden Agnes Mulder en Pieter Omtzigt duidelijk dat op de begroting van Ontwikkelingssamenwerking 150 miljoen euro voor ‘schuldhulp‘ is gereserveerd.

Aanvankelijk wilde minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) niet zeggen naar welk land deze steun zou gaan. Pas na aandringen maakte minister voor Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA) duidelijk dat het Sudan betreft.

Strafhof

Sudan? De president van Sudan, Omar al-Bashir, wordt gezocht door het Internationaal Strafhof in Den Haag voor genocide in Darfur. De begroting van Sudan gaat voor ruim de helft op aan leger en politie. Waarom dan die ‘schuldhulp’?

Wat volgt, is een technisch verhaal. Nederland leende jaren geleden 328 miljoen euro aan Sudan. Omdat Bashir toestond dat Zuid-Sudan zich in 2011 mocht afsplitsen, werd hij door de Club van Parijs, een verband van landen dat geld verdeelt over de Derde Wereld, beloond met kwijtschelding.

Voorwaarden

Die kwijting is wel aan voorwaarden verbonden. Zo moet Sudan transparant zijn over de uitgaven en de mensenrechten accepteren.

Doet Sudan dit, dan zullen alle landen die zijn aangesloten bij de Club van Parijs het bedrag afschrijven. Voor Nederland is dat 150 miljoen euro in 2014, nog eens 150 miljoen euro in 2015 en 28 miljoen in 2016.

Invloed

Daarover stemde de Kamer donderdag. Het CDA wilde, gesteund door de voltallige oppositie, per amendement af van de regeling met de Club van Parijs. Want als Sudan niet aan de voorwaarden voldoet (wat het nu inderdaad niet doet), krijgt Nederland de geleende miljoenen ook echt niet terug.

VVD en PvdA steunden het CDA-voorstel niet, omdat zij via deze Club van Parijs invloed willen houden op afwikkeling van de zaak.

Welke kiezer kan dit gekonkelefoes nog volgen? Een volstrekt ondoorgrondelijk en stiekem verhaal over 150 miljoen euro (en straks nog eens 178 miljoen) voor een stel Sudanese boeven! De hele affaire tekent het morele failliet van de hulp. Hoe eerder Nederland clubs als die ‘van Parijs’ vaarwel zegt, hoe beter.

Volg @Rijckevorsel op Twitter