Nederland gaat in Mali voor de korte klap, niet voor de wederopbouwmissie

21 oktober 2013Leestijd: 2 minuten

Na maandenlang getouwtrek zitten VVD en PvdA op één lijn over Mali. Dat is ook nodig, want het gewelddadige moslimextremisme komt gevaarlijk dichtbij Europa.

VVD en PvdA zijn het praktisch eens over een militaire missie naar Mali. In het Noord-Afrikaanse land strijdt een Europese troepenmacht onder Franse leiding tegen jihadisten, die in de woestijn een Shariastaat vestigden.

Het gewelddadig moslimextremisme komt gevaarlijk dicht bij de buitengrenzen van Europa en militair ingrijpen is een zaak van nationaal belang.

Klemtoon

Eind volgende week zal het kabinet het besluit nemen om 70 special forces, vier Apache gevechtshelikopters en ondersteunend personeel (in totaal 400 militairen) uit te zenden.

De regeringspartijen waren het lang oneens over Mali. Tekenend was dat PvdA’ers het steeds hadden over Malí, dus op zijn Frans, met de klemtoon op de laatste lettergreep. VVD’ers hielden het op Máli; dus op zijn Nederlands met de klemtoon op de eerste lettergreep.

Avonturen

Zo bleek waar het de PvdA om te doen was: aanhaken bij de Fransen en hun militaire missie onder Europese vlag. De VVD huiverde, want de liberalen voelen zich veel beter bij een door de NAVO geleide operatie (met de Amerikanen op de achtergrond).

Dan word je niet meegezogen in Franse neo-koloniale avonturen op het Afrikaanse continent.

Geweldsspectrum

Na maandenlang getouwtrek, zitten VVD en PvdA nu op één lijn; kan commandant der strijdkrachten, generaal Tom Middendorp, een ‘militair advies’ voor het kabinet opstellen en begint de besluitvormingsprocedure.

De inzet van commando’s en gevechtsheli’s maakt duidelijk dat het in Mali gaat om ‘de korte klap’: gevechtsacties op de hoogste trap van het geweldsspectrum.

Paradoxaal genoeg is dat veiliger dan een wederopbouwmissie die zich jarenlang voortsleept met militairen in de rol van ontwikkelingswerkers. Punt van zorg is nog wel de commandostructuur van de missie onder VN-vlag. Daar heeft Nederland geen goede ervaringen mee.