PvdA-top houdt adem in: spannend congres voor de boeg

16 januari 2015Leestijd: 3 minuten
'ANP'

Op de vooravond van het 91ste partijcongres van de Partij van de Arbeid wordt de partij verder onder druk gezet. Interne verdeeldheid en felle kritiek zijn de afgelopen tijd aan de orde van de dag voor de regeringspartij.

Driekwart van de PvdA-leden is tegen de zorgwet van VVD-minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers, blijkt uit een onderzoek van EenVandaag.

De enquête werd gehouden onder 935 leden van de PvdA. 80 procent is ook van mening dat de drie Eerste Kamerleden van de PvdA goed hebben opgetreden door tegen de wet te stemmen voor het kerstreces.

Ministers Schippers hoopt het PvdA-congres zelf toe te spreken over de zorgkwestie, schrijft De Telegraaf.

Kerstcrisis

PvdA-senatoren Adri Duivesteijn, Guusje ter Horst en Marijke Linthorst veroorzaakten de kortstondige kabinetscrisis vlak voor Kerst, omdat ze niet achter de vrije artsenkeuze uit de wet staan. Op dit moment vergoeden zorgverzekeraars 80 procent van de kosten als zij geen contract hebben met een zorgverlener.

Met de nieuwe polis kunnen zorgverzekeraars ervoor kiezen slechts een deel van de behandeling te vergoeden of helemaal niets. Hierdoor kan de zorgpremie lager blijven. In andere woorden: hoe goedkoper de polis, hoe kleiner de keuzevrijheid van de cliënt.

De regering VVD-PvdA heeft geen meerderheid in de Eerste Kamer, waardoor ze akkoorden moet sluiten met de zogenaamde ‘constructieve oppositie’ bestaande uit partijen D66, ChristenUnie en SGP om een meerderheid veilig te stellen.

‘Zonder last’

Overigens is dit een aparte constructie: staatsrechtelijk is de Eerste Kamerfractie niet gebonden aan de akkoorden die het kabinet sluit. In de Grondwet staat dat ‘leden stemmen zonder last’.

Bovendien hoort de Eerste Kamer zich te onthouden van het bedrijven van politiek, het orgaan kijkt van oorsprong of de wet staatkundig op een goede manier in elkaar zit.

Mocht de wet een tweede keer geen meerderheid krijgen in de Eerste Kamer, overweegt het kabinet om er een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) van te maken. Hiermee kunnen ze beide kamers omzeilen. ‘De democratie wordt hier pootje gelicht’, zei D66-senator Thom de Graaf vorig jaar in actualiteitenprogramma Nieuwsuur. Uit het onderzoek onder de PvdA-leden blijkt ook dat 61 procent tegen het inzetten van de AMvB is.

PvdA-prominent

Ook over andere kwesties heerst interne verdeeldheid. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat partijleider Diederik Samsom niet onomstreden is. Samsom en minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) worden met respectievelijk 35 procent en 33 procent als beste partijleider genoemd.

Volgens een ander onderzoek, van het AD vrijdag, is regeringspartij PvdA, net als de VVD, veel leden kwijtgeraakt. Sinds 2013 is heeft de partij ongeveer 5.500 leden verloren, de exacte cijfers zijn nog niet bekend.

Vrijdag publiceerde het AD ook een diepgaand interview met oud-PvdA voorzitter Ruud Koole. Vorig jaar december werd bekend dat de senator op een onverkiesbare plek op de verkiezingslijst voor de Eerste Kamer was gezet.

Binnen de PvdA is een actie op gang gekomen om de kritische senator Ruud Koole tegen de zin van de partijtop weer hoog op de lijst te krijgen tijdens het partijcongres.