politiek

Rutte: Wilders kan niet in schaduw staan van Marokkaanse ondernemers

18 september 2014Leestijd: 2 minuten

Premier Mark Rutte (VVD) heeft donderdag in de Tweede Kamer hard uitgehaald naar PVV-leider Geert Wilders. Volgens de premier kan Wilders ‘nog niet in de schaduw staan’ van Marokkanen die in Nederland een positieve bijdrage leveren aan de maatschappij.

Tijdens de Algemene Beschouwingen in de Kamer was het donderdag de beurt aan premier Rutte.

Stuk rood vlees

De door Wilders voorgestelde anti-shariaverklaring noemde de premier ‘een stuk rood vlees dat eigenlijk geen reactie waardig is’. Toch nam Rutte de tijd om zijn mening over het voorstel te geven.

‘Het is een negatieve verklaring die mensen beoordeelt op hun afkomst en godsdienst en werkt alleen maar polariserend,’ zei Rutte. Ook de ‘minder minder-uitspraak’ droeg volgens Rutte niet bepaald bij aan de oplossing van het probleem. ‘Ik wil in een land wonen waar iedereen, ongeacht afkomst, die een positieve bijdrage wil leveren een veilig thuis mag hebben’.

Grenzen dicht voor moslims

Wilders zei in een reactie dat moslims die een positieve bijdrage leveren, ‘op een enkele burgemeester van Rotterdam na’, op één hand te tellen zijn.

‘We hebben hier een cultuur van haat geïmporteerd. Kijk eens naar het programma Opsporing Verzocht. Diegene die dan nog zegt dat we geen Marokkanenprobleem hebben, die snapt er helemaal niks van.’ Wilders wil daarom dat Nederland de grenzen dichtgooit voor alle mensen uit islamitische landen. ‘Voor mensen die de eigen sharia-wetten belangrijker vinden dan onze Nederlandse regels is hier geen plaats’.

Positieve bijdrage

Vervolgens haalde de premier hard uit naar het PVV-Kamerlid. Rutte zei dat de woorden van Wilders over Marokkanen een grote impact hebben gehad op alle Marokkanen die een positieve bijdrage leveren.

‘Ik heb groot respect voor Wilders als leider van zijn partij, maar hij kan nog niet in de schaduw staan van die man bij de krijgsmacht, van die talloze ondernemers en van al die andere Marokkanen die een positieve bijdrage leveren in dit land’.

De opmerking van Rutte kwam niet helemaal uit de lucht vallen. Coalitiepartner PvdA vindt al langer dat de premier zich harder moet uitspreken tegen Wilders. PvdA-leider Diederik Samsom zei na de woorden van Rutte blij te zijn dat Rutte dit nu eindelijk heeft gedaan. ‘Ik moedig de premier aan hier vooral mee door te gaan,’ zei Samsom.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.