politiek

Asscher: arbeidsmarkt onder druk door opkomst robots

29 september 2014

Door technologische ontwikkelingen wordt in de toekomst steeds meer werk door robots verricht dat nu nog door mensen wordt gedaan. De overheid moet daarom met ‘nieuwe instrumenten’ komen om dit proces te ondervangen.

‘De robots komen er nu echt aan,’ zo waarschuwt minister van Sociale Zaken, Lodewijk Asscher (PvdA), maandag op een congres in Den Haag.

Stelsel op de schop

De overheid moet daarom zorgen dat er voor de mensen die hun baan kwijtraken aan een robot wel een inkomen blijft bestaan, vindt Asscher. Het huidige arbeids- en sociale zekerheidsstelsel kan dit niet aan. Er zullen ‘nieuwe instrumenten’ moeten komen, zegt de minister. ‘Dat gaat niet met ons huidig stelsel.’

Wat die instrumenten precies inhouden, is niet duidelijk. Wel zegt de minister dat ook het fiscaal systeem op de schop moet.

Belastingen

‘Bijvoorbeeld: wat gebeurt er met de loonbelasting als veel minder mensen werken?’ Daarnaast zullen arbeidskrachten door onderwijs, opleiding en verlaging van belasting op arbeid aan een andere baan moeten worden geholpen.

Dat er banen verloren zullen gaan, is volgens Asscher hoe dan ook onvermijdelijk. ‘Robots worden in hoog tempo toegankelijker, betrouwbaarder en goedkoper. Ze zijn goedkoop, snel, nooit ziek, en werken 24 uur per dag.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.