nederland

Betoging voor steun aan ISIS gaat niet door, zegt organisatie

18 juni 2014Leestijd: 2 minuten

Een demonstratie voor steun aan ISIS bij de Iraakse ambassade in Den Haag is afgelast. Volgens de woordvoerder van de organisatie hebben de demonstranten nooit aangegeven voor ISIS te willen demonstreren.

Donderdag wordt er meer toelichting gegeven, meldt de organisatie, waarvan de naam niet bekend is. Het besluit werd overgebracht aan burgemeester Jozias van Aartsen (VVD).

Weerstand

Tegen de betoging bestond veel weerstand. ISIS is een terreurbeweging die opereert in Syrië en Irak. De soennitische terroristen zijn verantwoordelijk voor veroveringen en massale executies op onschuldige burgers.

De demonstranten wilden zich met hun steun aan de soennieten vooral keren tegen de sjiieten en hun ‘onrechtvaardige en illegale regering’ in Irak.

Bij het intussen verwijderde bericht op de Facebook-pagina van platform Shaam al-Ghareeba 9 – naar eigen zeggen niet de organisatie – stond een foto waarop mannen te zien waren die zwaaiden met de kenmerkende zwarte vlaggen van ISIS.

Verbod

ChristenUnie en CDA pleitten dinsdag in de Tweede Kamer voor een verbod op de demonstratie. Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) zei niets te kunnen doen en verwees de zaak door naar de gemeente Den Haag.

Van Aartsen oordeelde dat de betoging niet kon worden verboden, omdat daartoe geen wettelijke gronden bestaan. Wel zou er extra worden gelet op strafbare feiten, zoals het mogelijk oproepen tot geweld.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.