nederland

Meer kinderen gevaarlijk dik, vooral onder Turken en Marokkanen

15 april 2014Leestijd: 1 minuut

Het aantal kinderen in Nederland dat kampt met levensbedreigend overgewicht is dertig jaar tijd gestegen van 0,08 naar 0,56 procent. Dat betekent dat 18.500 Nederlandse kinderen kampen met morbide obesitas.

Uit onderzoek van TNO, VUmc en LUMC blijkt dat morbide obesitas twee tot vier keer vaker voorkomt bij kinderen van Turkse en Marokkaanse komaf en kinderen van laagopgeleide ouders.

Bloeddruk

Bij morbide obesitas, extreem overgewicht, is er vaak ook sprake van levensbedreigende aandoeningen. Zo heeft 56 procent van deze kinderen al een verhoogde bloeddruk en 67 procent en lopen zij een groter risico op problemen aan de hartvaten.

Hoogleraar jeugdgezondheidszorg Remy Hira Sing vindt de onderzoeksresultaten ‘verontrustend’. ‘We moeten niet alleen kijken naar hoe vaak obesitas voorkomt maar ook hoe ernstig dit overgewicht is.’

Problemen

Het onderzoek, dat is gepubliceerd in vaktijdschrift Plos One, is gebaseerd op groeistudies uit 1980, 1997 en 2009. De onderzoekers denken niet dat de problemen rond overgewicht onder kinderen de laatste jaren zijn afgenomen.

Om overgewicht bij kinderen aan te pakken, zijn er al diverse projecten gestart. Zo zijn er initiatieven om de school- en voetbalkantines gezonder te maken.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.