Steun voor Elou Akhiat vanuit Marokkaanse gemeenschap

16 februari 2014Leestijd: 1 minuut

De Marokkaanse ondernemer Elou Akhiat krijgt steun vanuit de Marokkaanse gemeenschap, nu ze vanwege het openen van een wijnbar doodsbedreigingen ontvangt. Elsevier.nl nam een kijkje op een protestborrel in haar bar Uva Dolce in Rotterdam.

Wie deze zondag wijnbar Uva Dolce bezoekt, wil vooral laten zien dat er een grote groep succesvolle Marokkanen is, die schrijven, theater maken, horecazaken beginnen.

Ze staan pal achter Akhiat, de Marokkaans-Nederlandse vrouw die acht jaar geleden haar man verliet, haar hoofddoek afdeed en na een baan bij het ministerie van Sociale Zaken haar droom werkelijkheid maakte door een eigen wijnbar in Rotterdam te openen.

Emancipatiestrijd

Onder de bezoekers zijn freelance journalist Soufia Zahri en zangeres Rajae El Mouhandiz. De vrouwen vinden het sneu dat meestal alleen de ‘extreme’ Marokkanen de media halen en dat Akhiat wordt bedreigd.

‘Elou moet gewoon haar zaak kunnen beginnen, wie zegt dat dat niet mag, is gek,’ vinden de vrouwen.

De avond is georganiseerd door de Marokkaanse Vrouwen Vereniging Nederland. ‘Er is nog een lange emancipatiestrijd te gaan,’ erkent Ikram Chiddi, die is geschrokken van de bedreigingen.