nederland

‘Protestborrels’ in wijnbar van bedreigde Marokkaanse ondernemer

14 februari 2014

De Marokkaanse ondernemer Elou Akhiat krijgt steun vanuit Marokkaanse gemeenschap, nu ze vanwege het openen van een wijnbar doodsbedreigingen ontvangt. Er worden twee protestborrels gehouden, om Akhiat te steunen.

De Rotterdamse zangeres Rajae El Mouhandiz vindt de bedreigingen aan het adres van Akhiat onacceptabel en organiseert daarom samen met vrienden en een Marokkaanse vrouwenbeweging een borrel in de wijnbar Uva Dolce, meldt het AD vrijdag.

Proosten

‘Dit is gewoon een krachtige vrouw die haar droom verwezenlijkt. Wie zijn die mensen dan om over haar te oordelen, alleen vanwege haar achtergrond of geloof,’ zegt El Mouhandiz tegen de krant. Ze hoopt dat er praktiserende en niet-praktiserende moslims afkomen op de borrel.

‘Door daar te gaan staan, zeggen we: blijf met je poten van onze ondernemers af. Het wordt een actie met een knipoog. Wat mij betreft doe je je djellaba aan en ga je daar staan proosten.’

Ook de Amsterdammer Chafik Benhmidouch organiseert een borrel. Via Facebook roept hij Marokkanen uit heel Nederland op dinsdag een glas wijn te komen drinken.

Afbranden

Toen bekend werd dat de Marokkaanse Akhiat een wijnbar opende in Rotterdam, ontving de vrouw doodsbedreigingen. ‘Stinkwijf ik hoop dat je tent gaat afbranden inclusief jij erin,’ luidde een reactie op Facebook.

Akhiat kreeg steun van de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA). ‘Waar haal je het lef vandaan om iemand op die manier angst aan te jagen?’ schrijft hij in een open brief in Metro. ‘Je bewijst er je familie, je kinderen en de samenleving absoluut geen dienst mee.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.