Elsevier-onderzoek: de beste scholen 2014

07 januari 2014Leestijd: 2 minuten

Het Reynaertcollege in Hulst is de beste school van Nederland, net als vorig jaar. De school wint met twee onderwijstypen: vwo en havo. Dat blijkt uit de dertiende editie van het onderzoek De beste scholen van Elsevier.

Eervolle vermeldingen zijn er voor het Stedelijk Gymnasium in Leiden en de havo-afdeling van het Calvijn College in Goes. Deze scholen staan al sinds 2008 onafgebroken tussen de winnaars, een teken van permanente kwaliteit.

Beoordeling

Elsevier meet de kwaliteit van scholen af aan het percentage zittenblijvers in de onderbouw, rekening houdend met het advies van de basisschool, het percentage leerlingen dat onvertraagd het diploma haalt en het gemiddelde examencijfer.

Ook het verschil tussen het cijfer voor het centraal schriftelijk examen en het schoolexamen telt mee voor de einduitslag. Scholen geven hun leerlingen soms hogere cijfers voor het schoolexamen, wanneer zij verwachten dat deze leerlingen slecht zullen presteren op het centraal examen.

De prestaties van alle scholen zijn gemiddeld over drie jaar: 2010, 2011 en 2012. Dat is eerlijker dan scholen af te rekenen op de prestaties van één jaar.

Harder werken

Sinds 2012, het meest recente jaar waarover betrouwbare gegevens beschikbaar zijn, geldt een strenger examenregime. Leerlingen moesten voor het eerst gemiddeld een voldoende halen over alle vakken van het centraal examen.

Uit analyse van Elsevier over de onderzoeksresultaten blijkt dat de strengere eisen vruchten afwerpen. Het is scholen en leerlingen gelukt om hogere cijfers te halen voor het centraal examen.