Advocaat: vergoeding 1,2 miljard voor Groningers is onvoldoende

18 januari 2014Leestijd: 2 minuten

Ongeveer driehonderd huizenbezitters uit Groningen overwegen een gang naar de rechter. Zij willen ook een schadevergoeding omdat hun huis minder waard zou zijn geworden door de aardbevingen.

Hun advocaat Pieter Huitema zegt tegen de NOS dat de compensatie die minister Henk Kamp (VVD, Economische Zaken) heeft aangeboden, tekortschiet.

Waarde

De 1,2 miljard euro die Kamp beschikbaar stelt, is alleen bedoeld voor mensen die hun huis verkopen of hebben verkocht sinds het derde kwartaal van vorig jaar, zegt Huitema. Mensen die hun huis daarvoor hebben verkocht of niet verkopen, vallen buiten de boot.

‘De jurisprudentie is hier helder over,’ zegt Huitema tegen de omroep. ‘De waardevermindering moet nu al worden gecompenseerd, niet pas als de woning wordt verkocht. Die mensen lijden nu al schade, dus hebben zij op dit moment ook recht op een schadevergoeding.’

Volgens Huitema is de 1,2 miljard euro die Kamp aanbiedt, te weinig. ‘Als je hypothetisch stelt dat alle huiseigenaren in dat gebied hun waardevermindering gaan claimen, dan kijk ik er niet raar van op als dat bedrag nog een keer op tafel moet komen.’

Demonstranten

Minister Kamp is nu in het provinciehuis in Groningen. Hij praat met vertegenwoordigers van actiegroepen, maatschappelijke groeperingen en bedrijven. Ongeveer tweehonderd mensen zijn uitgenodigd.

Vrijdag maakte Kamp in Groningen het compensatiebedrag bekend. Zijn persconferentie in Groningen werd verstoord door demonstranten die buiten veel lawaai maakten. De komende twee jaar mag maximaal 42,5 miljard kubieke meter gas worden gewonnen.