nederland

Overzicht van vermissing Ruben en Julian

19 mei 2013

Een wandelaar heeft zondag de lichamen gevonden van de vermiste Ruben en Julian uit Zeist. De gruwelijke zaak hield Nederland de afgelopen dagen bezig. Wat is er precies gebeurd?

De belangrijkste gebeurtenissen in deze zaak op een rij.

 • Dinsdag 7 mei: Het lijk van de vader van Ruben en Julian wordt gevonden in recreatiegebied het Doornse Gat. De 38-jarige man uit Vleuten pleegde zelfmoord. Laat in de middag wordt pas duidelijk dat zijn twee zoons bij hem hadden moeten zijn en komt een grootscheepse zoekactie op gang. De jongens zijn voor het laatst levend gezien in Vleuten, op maandag 6 mei rond 20.00 uur. Tot 2.15 uur kammen politieagenten, speurhonden en militairen van het Korps Mariniers tevergeefs het recreatiegebied uit.
 • Woensdag 8 mei: De zoektocht breidt zich uit naar Beek in Limburg. Daar heeft de vader maandagavond om 22.15 uur getankt. De jongens zaten toen nog in de auto. Vanaf acht uur ’s avonds wordt ook in het Bunderbos in Elsloo (L) gezocht.
 • Donderdag 9 mei: De actie in het Bunderbos, met 30 landmachtmilitairen en 8 combat trackers, levert niets op. De politie roept mensen op camerabeelden aan te leveren.
 • Vrijdag 10 mei: De eerste burgeracties beginnen. Honderden mensen zoeken in Doorn, Leersum en Rhenen. Camerabeelden tonen de auto van de vader dinsdag 7 mei rond 1.40 uur op de Rijnbrug in Rhenen. Om 4.16 uur is zijn gsm aangestraald bij Leersum.
 • Zondag 12 mei: Rondom een visvijver in een recreatiegebied in Geulle, vlakbij Beek, begint een onderzoek.
 • Maandag 13 mei: De zoektocht in en rond de visvijver gaat door. Er zijn meer dan duizend tips binnengekomen over Ruben en Julian. De Cel Vermiste Personen van de Belgische federale politie, opgericht na de Dutroux-zaak, wordt om advies gevraagd.
 • Dinsdag 14 mei: De politie zegt dat de vader op zijn computer een afscheidsbrief heeft geschreven. Er staat niets over de jongens. Maandagavond 6 mei rond half 11 belde hij nog met zijn vriendin, die in Zuid-Limburg woont. De vermissing zit in Opsporing Verzocht.
 • Woensdag 15 mei: Honderden tips komen binnen. De moeder van de jongens wijst zoekplekken aan in Zeist. Mariniers zoeken opnieuw tussen Rhenen en Doorn. ’s Avonds vinden burgerzoekers twee houten kruizen in een bos bij Zeist. De jongens worden echter niet gevonden. Mogelijk is sprake van een misselijke grap.
 • Donderdag 16 mei: De gemeente Utrechtse Heuvelrug roept burgers op weg te blijven uit de bossen tussen Doorn en Rhenen, om de gespecialiseerde mariniers niet voor de voeten te lopen.
 • Vrijdag 17 mei: De politie verspreidt een lijst met antwoorden op veelgestelde vragen. Daarin staat onder meer dat de politie niet uitsluit dat de vader een handlanger heeft gehad, die de kinderen nu verborgen houdt. Inmiddels zijn al ruim 1800 tips binnengekomen. Zoekacties, van specialisten en burgers, leverden vooralsnog ook vrijdag niets op.
 • Zaterdag 18 mei: NRC Handelsblad schrijft dat de broertjes onder toezicht zouden komen van Bureau Jeugdzorg. De krant baseert dat op een rapport uit april van de Raad voor de Kinderbescherming. Op de dag dat er een afspraak gepland stond met de ouders om de ondertoezichtstelling te bespreken, werd het lichaam van de vader gevonden. De Raad voor de Kinderbescherming zou zeer kritisch zijn over de hulp die de twee broertjes tot april is geboden.
 • Zondag 19 mei: Mariniers zoeken opnieuw langs de provinciale weg N225. Ze speuren in een gebied ten noorden van de weg tussen Rhenen en Doorn. Bij de zoekactie worden onder meer een helikopter en een F-16 ingezet. Uiteindelijk vindt een voorbijganger de lichamen van de jongens in een duiker in een sloot bij Cothen.
Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.