nederland

Haarlemse meisjes lossen misdaad op via Facebook

25 april 2013Leestijd: 1 minuut

Twee tienermeisjes uit Haarlem hebben via Facebook de daders van een ernstige mishandeling opgespoord. Twee van de drie verdachten zijn woensdag veroordeeld door de politierechter.

Dat meldt het Haarlems Dagblad.

Mishandeling

De meisjes waren begin februari getuige van de mishandeling van een Haarlemmer. Drie jongens trapten en sloegen hem tegen de grond. Het slachtoffer liep een gebroken kaak, een hersenschudding en veel blauwe plekken op.

Een andere getuige wist de naam van een van de daders. De meisjes speurden hem op via Facebook en achterhaalden niet alleen zijn foto, maar ook die van de andere daders.

Zij informeerden de politie. Nadat andere getuigen bevestigden dat de jongens op de Facebookfoto’s de daders waren, hield de politie de verdachten aan.

‘Tijdperk van burgeropsporing’

De verdediging noemde de Facebookbewijzen ‘onrechtmatig’, maar de rechter is het daar niet mee eens. ‘Dit is het tijdperk van burgeropsporing en social media. Deze meiden mogen dit bewijs aandragen. Ik zie niet in dat dit onrechtmatig of onbetrouwbaar zou zijn.’

De politierechter veroordeelde twee jongens tot een gevangenisstraf en een werkstraf. Daarnaast moeten de jongens het slachtoffer ieder 1.000 euro betalen. De derde jongen, die minderjarig is, moet nog voorkomen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.