nederland

OM eist twintig jaar cel voor moord Marianne Vaatstra

29 maart 2013

Het Openbaar Ministerie (OM) eist twintig jaar cel tegen Jasper S. voor de moord op en verkrachting van Marianne Vaatstra in 1999. Een levenslange celstraf vindt het OM een te zware straf.

Dat heeft de officier van justitie vrijdag bekendgemaakt in de rechtbank van Leeuwarden.

Het OM vindt levenslang te zwaar omdat sinds 2006 de maximale tijdelijke straf die kan worden opgelegd dertig jaar is. Omdat deze moord en verkrachting al in 1999 zijn gepleegd, geldt hiervoor nog het maximum van twintig jaar.

Nagels

De aanklager zegt dat Marianne zich waarschijnlijk hevig heeft verzet. Er zijn dna-sporen van S. gevonden onder haar nagels. Ook het feit dat haar polsen werden vastgebonden tijdens het misbruik wijst op verzet, concludeert het OM.

Psychiaters concluderen dat de boer uit Oudwoude kenmerken vertoont van een persoonlijkheidsstoornis, maar die zijn te laag om van een daadwerkelijke stoornis te spreken.

Fietsen

Jasper S. heeft donderdag zijn verklaring gegeven over wat zich in de nacht van 30 april op 1 mei 1999 heeft afgespeeld. S. was op de bewuste avond een stuk gaan fietsen om zijn gedachten op orde te krijgen.

Toen hij Marianne Vaatstra dacht hij: ‘Jij bent voor mij.’ S. kan niet verklaren waar die gedachte vandaan kwam. ‘Ik had die gedachte nooit eerder gehad en later ook nooit.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.