Tweede verdachte in moordzaak-Lawalata ook vrijgelaten

17 december 2013Leestijd: 2 minuten

In het onderzoek naar de moord op de 27-jarige Nikki Lawalata is dinsdag de tweede verdachte ook vrijgelaten. Het gaat om de 39-jarige ex-vriendin van de aanvankelijke verdachte.

De vrouw zat tot vorige week in beperkingen. Maandag besloot het gerechtshof in Leeuwarden haar op verzoek van haar advocaat Geert-Iem Roos vrij te laten. Het voorarrest zou op basis van de tenlastelegging niet mogelijk zijn.

Spoorloos

De Amsterdamse Nikki Lawalata verdween zaterdag 31 augustus. Ze verscheen niet op een afspraak met de vriendin van haar broer en bleef ondanks zoekacties spoorloos. Woensdag 4 september werd haar lichaam gevonden in de bosjes langs de weg tussen Almere en Lelystad.

Vrijdag 6 september werd haar vriend Hani (32) aangehouden. In zijn huis in Almere waren bloedsporen van Nikki aangetroffen. Die had de nacht bij hem doorgebracht. Hij ontkende en woensdag 20 november werd zijn voorlopige hechtenis opgeheven.

Sporen

Een week eerder was zijn 39-jarige ex-vriendin aangehouden. In de weken voor de dood van Nikki had zij 28 keer naar haar mobieltje gebeld. Een getuige zei de vrouw zaterdagmiddag 31 augustus gezien te hebben in de witte Fiat 500 van Nikki.

Bovendien zaten er sporen van haar op het lichaam van Nikki, zo schrijft Elsevier deze week in een uitvoerige reconstructie in het Kerstnummer.

Fout

Het Openbaar Ministerie Midden-Nederland zegt ‘hogelijk verbaasd en onaangenaam verrast’ te zijn door de vrijlating. ‘Volgens ons is er sprake van een fout,’ zegt woordvoerder Mary Hallebeek.

Zowel de vrouw als haar ex-vriend Hani blijft verdachte. ‘Ik ben blij dat het Hof het pleidooi heeft gevolgd. Morgen kan ik na overleg met mijn cliënt er meer over zeggen,’ zegt advocaat Roos.