nederland

‘T-mobile mag internetdiensten in NS-treinen blokkeren’

30 december 2013Leestijd: 1 minuut

Treinreizigers kunnen tijdens hun reis geen diensten als Spotify en Youtube gebruiken via het gratis wifi-netwerk van NS. Hoewel het blokkeren van diensten op het internet is verboden, geldt er in dit geval een uitzondering.

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft bepaald dat blokkering van diensten is toegestaan om ‘filevorming’ te voorkomen op het netwerk.

Capaciteit

De consumentenwaakhond deed onderzoek naar het wifi-netwerk, naar aanleiding van een ongekend aantal klachten over geblokkeerde websites.

Het gratis wifi-netwerk in NS-treinen wordt verstrekt door T-mobile. Diensten als Youtube en Spotify verbruiken veel data waardoor er minder capaciteit beschikbaar is voor andere treinreizigers. Door het blokkeren van ‘datavretende’ diensten kunnen zoveel mogelijk reizigers gebruikmaken van internet in de trein.

Neutraliteit

AMC toetste of het afsluiten van diensten als Youtube en Spotify in strijd zijn met het open internet en de in Nederland geldende netneutraliteit. Het is verboden voor internetaanbieders om diensten of toepassingen te belemmeren.

Het verbod kent een aantal uitzonderingen. Aanbieders mogen bepaalde diensten wel afgrendelen om te voorkomen dat het netwerk vol loopt. Wel benadrukt de waakhond dat NS en T-mobile reizigers goed moeten informeren over de beperkingen. Een andere voorwaarde is dat de diensten niet selectief worden geblokkeerd. Gelijke diensten moeten gelijk worden behandeld.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.