nederland

Rotterdam en Den Haag: strenge eisen aan Roemenen en Bulgaren

09 december 2013Leestijd: 1 minuut

Rotterdam en Den Haag willen Roemenen en Bulgaren van de arbeidsmarkt gaan weren als ze overlast dreigen te veroorzaken. De gemeenten zijn bang dat migranten, die vanaf 1 januari volgend jaar vrij toegang hebben tot de Nederlandse arbeidsmarkt, met velen in één huis zullen gaan wonen.

Als er twijfel is over hun verblijfplaats, krijgen immigranten geen burgerservicenummer, schrijft AD maandag.

Die maatregel gaat tegen de wil van het kabinet in. ‘De ambtenaren van minister Plasterk zeggen dat we dit niet kunnen doen volgens de wet,’ zegt de Rotterdamse wethouder van Wonen en Ruimtelijke Ordening Hamit Karakus. (PvdA). ‘Maar we gaan het zo doen en de minister moet dan maar zeggen dat het niet kan en waarom.’

Twijfel

De grote steden willen straks van iedere migrant die hier tijdelijk komt werken, eerst controleren of het adres klopt en of er niet al andere mensen wonen.

Is er twijfel over de verblijfplaats, dan weigeren Rotterdam en Den Haag de migranten een BSN-nummer. Zonder dit nummer kunnen ze niet aan het werk.

Toestroom

Zondag zei de Roemeense ambassadeur Ireny Comaroschi dat zij geen massale toestroom van Roemenen naar Nederland verwacht vanaf 1 januari.

In het televisieprogramma Buitenhof zei zij weliswaar de angsten van Nederlanders te begrijpen, maar gaf zij daarbij ook aan de angsten ongegrond te vinden. Roemenen die komen, proberen altijd te integreren, volgens Comaroschi.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.