OM: geen verdere vervolging van agent die Rishi doodde

09 december 2013Leestijd: 2 minuten

De agent die de zeventienjarige Rishi Chandrikasing doodschoot bij Den Haag Hollands Spoor, moet niet verder worden vervolgd. Hij heeft terecht geschoten toen hij Rishi wilde aanhouden.

Dat heeft de officier van justitie maandag gezegd bij de Haagse rechtbank.

Eerder op de dag had het Openbaar Ministerie, om de familie van de overleden Rishi tegemoet te komen, nog de tenlastelegging uitgebreid van ‘doodslag’ naar moord’. De officier van justitie gaf toen al aan dat de agent daarvan zou moeten worden vrijgesproken, omdat hij niet met voorbedachten rade schoot.

Doodslag is bewezen

In principe vond de aanklager doodslag bewezen. Maar de agent moet daarvoor niet worden gestraft, omdat er serieuze aanwijzingen waren dat Rishi een vuurwapengevaarlijke verdachte was, die er ook nog eens vandoor ging toen hij duidelijk werd gewaarschuwd.

De agent nam de beslissing om te schieten ‘in een split-second’. Hij liep wel te hard om goed te kunnen schieten.

Eerste schot

De rechtszaak tegen de agent die november vorig jaar het fatale schot op Rishi loste, is maandag begonnen. De man wordt sinds het schietincident bedreigd en zat in een speciaal afgeschermd hok tijdens de zitting. Zijn stem werd vervormd.

In de rechtbank heeft de agent verklaard dat het niet zijn intentie was de jongen te doden. Het was de eerste keer in zijn drie jaar durende loopbaan als politieman, dat hij daadwerkelijk een schot loste.

Levensbedreigend

‘Ik richtte niet op één lichaamsdeel. Ik haalde de trekker over. Ik ervoer de situatie als levensbedreigend,’ zei de agent tijdens zijn verhoor.

De agent was doodsbang, omdat hij dacht te zien dat Rishi een pistool in zijn hand had. Hij schoot terwijl hij in beweging was, net als Rishi, die op dat moment wegrende.