Amsterdamse wethouder Hilhorst is nog altijd 4 miljoen euro kwijt

23 december 2013Leestijd: 2 minuten

De Amsterdamse wethouder van Financiën Pieter Hilhorst (PvdA) is nog altijd 4 miljoen euro aan onterecht uitgekeerde woonkostensubsidie kwijt. De wethouder doet er alles aan dit geld terug te halen, maar kan geen garanties geven.

Dat schrijft Hilhorst maandag in een brief aan de gemeenteraad in de hoofdstad, zo meldt stadszender AT5.

188 miljoen

Van de 188 miljoen euro die per abuis werden overgemaakt, heeft de gemeente intussen 184 miljoen veiliggesteld. Daarvan staat 181 miljoen euro weer op de rekening van de Amsterdamse Dienst Belastingen. De overige 4 miljoen euro zijn nog altijd kwijt.

Op 383 mensen heeft de gemeente een vordering die lager of gelijk is aan hun woonkostenbijdrage. Van 478 mensen vordert de gemeente een bedrag hoger dan de woonsubsidie die zij normaal gesproken ontvangen.

Weggesluisd

De voormalige publicist en politicoloog Hilhorst schrijft dat sommige personen het geld hebben opgenomen of weggesluisd. Deze mensen worden persoonlijk door gemeenteambtenaren bezocht. Daarnaast heeft de gemeente 1842 telefoontjes gepleegd met mensen die ten onrechte een veel te hoog bedrag hebben uitgekeerd gekregen.

Hilhorst erkent dat er een ‘kapitale fout’ is gemaakt. En de problemen lijken nog niet verholpen. Vorige week werden er weer mysterieus hoge bedragen op rekeningen van Amsterdammers gestort door de gemeente. Er zal een extern onderzoek naar de misstanden bij de Amsterdamse belastingdienst komen. De wethouder zegt dat het uitkeren van subsidies ‘een complexe praktijk’ is en kan dan ook geen garanties geven dat in de toekomst geen fouten meer worden gemaakt. Hilhorst ligt onder vuur, maar lijkt voorlopig het voordeel van de twijfel te krijgen.