Alweer geen witte Kerst, pas in 2014 weer winters weer

23 december 2013Leestijd: 2 minuten

Wie dit weekend nog kerstinkopen moest doen, kon maar beter een paraplu meenemen. Ook tijdens de Kerstdagen is een regenjas belangrijker dan een wintermuts.

Terwijl voor vanavond nog storm wordt verwacht is het morgen, op Kerstavond, alweer een stuk zachter. In de loop van de middag neemt dan de wind af, maar het kan nog steeds af en toe licht regenen. ’s Nachts wordt het niet kouder dan een graad of 7, meldt Weeronline.nl.

Regenachtige kerstdagen

Op Eerste Kerstdag hoeft niemand vol verwachting zijn gordijnen open te schuiven, want ook dan is er geen enkele kans op sneeuw. De ochtend begint bewolkt en in het oosten van het land is er kans op regen. In de loop van de dag kan de zon zich zelfs laten zien. Het wordt met een matige zuidwestenwind een graad of 9.

Op Tweede Kerstdag is het wat frisser, ongeveer 7 graden. Het wordt een bewolkte dag, met buien en zo nu en dan een beetje zonneschijn.

Kerstdooiweer

Het is vrij normaal dat de Kerstdagen nog redelijk warm zijn: het KNMI noemt dat verschijnsel ‘kerstdooiweer‘. Meestal ligt de temperatuur met Kerst tussen 5 en 10 graden.

Sinds 1901 werd het in De Bilt op 25 december veertien keer warmer dan 10 graden, voor het laatst in 2011 en 2012. Maar tien keer vroor het op Eerste Kerstdag de hele dag.

Witte Kerst

Een witte Kerst is sinds het begin van de twintigste eeuw maar acht keer voorgekomen, in 1906, 1938, 1940, 1950, 1964, 1981 en twee keer in deze eeuw: 2009 en 2010. Van een witte Kerst kunnen we meestal dus vooral dromen.
Wie zin heeft in een sneeuwballengevecht moet voorlopig geduld hebben. Dit jaar wordt er geen winters weer meer verwacht. Pas het eerste weekend van 2014 wordt het mogelijk wat kouder, maar weersvoorspellingen zo ver vooruit zijn nog heel onzeker.