Twee verdachten opgepakt voor miljoenenfraude met pgb

05 november 2013Leestijd: 1 minuut

De politie heeft twee personen aangehouden die worden verdacht van stelselmatige fraude met het persoonsgebonden budget (pgb). De twee zouden voor enkele miljoenen euro’s ten onrechte pgb-uitkeringen hebben ontvangen.

Het gaat om een 60-jarige man en een 44-jarige vrouw uit Apeldoorn, laat het ministerie van Sociale Zaken dinsdag weten.

Wonen

De twee beheren een onderneming, die hulp biedt aan meer dan zeventig mensen met autistische, psychische en psychiatrische problemen. Deze hulpbehoevenden verblijven in huizen van de verdachten en kunnen op deze manier zelfstandig wonen.

Naast de woongelegenheid regelden de twee ook dagbesteding bij een zorgboerderij. Na een melding van enkele patiënten die claimden niet de zorg te krijgen waar zij recht op hadden, is een onderzoeksteam van de Inspectie van Sociale Zaken op onderzoek gegaan.

Uit administratie die in beslag is genomen, blijkt dat niet alleen fraude is gepleegd bij de melders, maar ook bij andere cliënten. Er is beslag gelegd op tegoeden van bankrekeningen, voertuigen en onroerend goed.

Reizen

De cliënten zouden minder zorg krijgen dan werd verantwoord bij het zorgkantoor. Er werd valsheid in geschrifte gepleegd. Het onderzoeksteam heeft nog tot eind dit jaar nodig om de complexe zaak verder uit te zoeken.

Vorige maand werd bekend dat Nederlanders met een pgb het geld kunnen gebruiken voor reizen naar het buitenland. Het bedrijf Be-Active in Almere heeft al diverse reizen gemaakt dat cliënten betalen met het pgb.