Oud-Vestia-topman Staal: ik heb niet gevraagd om topsalaris

18 november 2013Leestijd: 2 minuten

Voormalig Vestia-topman Erik Staal ontkent dat hij zelf verantwoordelijk is voor de premie van 3,5 miljoen euro bruto die hij meekreeg bij zijn vertrek. Staal, die de bestverdienende corporatiedirecteur van Nederland was, zegt ook dat hij nooit om salarisverhoging heeft gevraagd.

Dat zegt Staal maandag in een interview met NRC Handelsblad. Staal moet vandaag getuigen in de rechtbank over het bedrag dat hij meekreeg toen hij zijn functie bij Vestia neerlegde.

Brief

De 3,5 miljoen euro van Staal is mede gebaseerd op een brief uit 2010, waarin oud-commissarissen bevestigen dat Staal door beleggingsverliezen een pensioentekort had en dat ze dit zouden repareren.

De voormalige werkgevers nemen nu alleen afstand van de brief en oud-commissaris Jeroen Lugte suggereerde in de rechtbank onder ede dat de brief afkomstig is van Staal zelf.

Staal ontkent dit en zegt dat een leidinggevende personeelsfunctionaris van Vestia de brief opstelde. ‘Ik overweeg de man op te roepen voor een getuigenverhoor,’ zegt de oud-topman tegen de krant.

Verbaasd

Oud-commissaris Peter Noordanus zei eerder spijt te hebben van het ondertekenen van de brief. Noordanus zou de tekst vluchtig hebben gelezen, maar volgens Staal is ook dat niet waar. ‘Hij heeft hem rustig gelezen, gezegd dat alles klopte en netjes getekend.’

Staal zegt verder dat zijn salaris al lang bij de overheid bekend was. Hij was dan ook verbaasd toen toenmalig minister Liesbeth Spies (CDA, Wonen) het salaris ‘ongepast’ noemde.