Julio Poch doet opniew beroep op minister Timmermans

03 november 2013Leestijd: 1 minuut

Advocaat Geert-Jan Knoops vraagt minister Frans Timmermans (PvdA, Buitenlandse Zaken) zich opnieuw in te zetten voor de zaak van oud-Transavia-piloot Julio Poch. Hij wil dat Timmermans zich hard maakt voor ‘het recht op een eerlijk proces’.

Knoops gaat Timmermans vragen de klachten die Knoops in 2010 en 2011 indiende bij de Inter-Amerikaanse Mensenrechtencommissie, openlijk te steunen.

Uitspraak

Deze week werd bekend dat de rechtbank in Argentinië het voorarrest van Poch met zeker een jaar verlengt. Poch zit inmiddels vier jaar vast, maar heeft nog geen zicht op de inhoudelijke behandeling van zijn zaak.

Knoops vreest dat het nog wel even kan duren voordat de rechters uitspraak gaan doen in de zaak van de voormalig Transavia-piloot. Hij rekent op 2016 of 2017, maar daarover is geen enkele zekerheid.

Vlieggegevens

In februari ondersteunde Nederland een verzoek van Knoops om de voorlopige hechtenis van Poch te schorsen. De advocaat vindt dat Nederland ervoor moet zorgen dat zijn cliënt een eerlijk proces krijgt. Nederland overhandigde de vlieggegevens van Poch aan Argentinië waardoor hij kon worden opgepakt.

‘Nederland heeft dus zonder enig voorbehoud indirect aan de uitlevering meegewerkt en is dus medeverantwoordelijk voor de huidige situatie waarin Poch zit,’ zegt Knoops. Bovendien wil hij dat Nederland financiële rechtsbijstand verleent.

Argentinië verdenkt Poch van het uitvoeren van zogenoemde dodenvluchten. Tegenstanders van de militaire dictatuur (1976-1983) werd boven zee uit vliegtuigen gegooid. In 2009 werd Poch opgepakt in Spanje toen hij net zijn laatste vlucht voor zijn pensioen wilde uitvoeren.