In Amsterdam wonen minstens 24 treiterende asogezinnen

08 november 2013Leestijd: 1 minuut

Niet alleen het Roma-gezin Dimitrov, dat in september naar een hufterproof container moest verhuizen, bezorgt elke buurman nachtmerries. Minstens vierentwintig personen of gezinnen terroriseren in Amsterdam hun buurt.

Dat blijkt uit een overzicht dat de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) naar de gemeenteraad heeft verstuurd, schrijft het Parool.

Treiteraanpak

Naast de vierentwintig gevallen die al als ‘treiterzaak’ zijn aangemerkt, zijn er nog vierendertig vergelijkbare gevallen in onderzoek. In totaal zijn er bijna tachtig zaken aangemeld voor de zogeheten ‘treiteraanpak’ van de gemeente Amsterdam.

Eerder dit jaar schreef de gemeente Amsterdam in een rapport dat naar schatting zeven keer per jaar buren verhuizen omdat ze een asogezin meer dan zat zijn. ‘Bewoners zijn herhaaldelijk het slachtoffer van treiterijen, intimidatie, bedreigingen of geweld. Dit gebeurt op een dusdanige geniepige wijze dat daders bijna nooit op heterdaad te betrappen zijn.’

Waarschuwing

De burgemeester denkt dat de gedwongen verhuizing van de Dimitrovs naar een keet naast de Piet Heijn-tunnel, waar ze niemand meer kunnen lastigvallen, een afschrikwekkende werking kan hebben voor andere pestkoppen. ‘Wellicht denken zij: mijn gedrag kan dus zulke consequenties hebben,’ aldus Van der Laan.

Vijf extreem problematische gezinnen worden aangepakt door een speciaal treiterteam, Top10-team genoemd. Een zesde familie wordt binnenkort aan die lijst toegevoegd. In het ergste geval moet zo’n gezin verplicht verkassen uit hun buurt, zodat de buren weer rust krijgen.