Advocaat: fraude Ibn Ghaldoun is niet meer dan kattekwaad

07 november 2013Leestijd: 1 minuut

De advocaat van Hedeyatulah E., die wordt verdacht van examendiefstal bij Ibn Ghaldoun, vindt dat de zaak rond de examenfraude is verworden tot een ‘vervolgingscircus’ van het Openbaar Ministerie (OM).

De zaak had wat de raadsman betreft ook door een politierechter kunnen worden afgehandeld. ‘We zitten voor wat kattenkwaad in de extra beveiligde zaal,’  zei de advocaat van E.

Verdachten

In de rechtbank van Rotterdam heeft donderdag een regiezitting plaats over de examenfraude bij de islamitische scholengemeenschap. Elf verdachten moeten voor de rechter verschijnen.

De advocaat van E. sprak tijdens de zitting van een showproces en een heksenjacht. Volgens de raadsman gaat het om ‘wat schoolkinderen die zich een spiekbrief 3.0 hebben willen verschaffen’. Ook zouden jonge moslims aan de schandpaal worden genageld tijdens een openbare zaak.

Volgens de advocaat gelden andere regels voor het ‘witte establishment’. Hij wees daarbij naar Diederik Stapel die ‘jarenlang fraudeerde‘, maar er met een ‘transactie en taakstrafje’ van afkwam.

Kattekwaad

Ook de advocaat van de negentienjarige hoofdverdachte Anass B. zegt dat er slechts sprake is van uit de hand gelopen kattekwaad. Hij pleit ervoor dat zijn cliënt wordt berecht via het jeugdstrafrecht.

Het OM kan zich niet vinden in het betoog van de advocaat van E. en benadrukt de maatschappelijke impact die de fraude bij Ibn Ghaldoun heeft gehad. ‘Iedereen kent wel iemand die examen heeft gedaan. En er hangt een donkere wolk boven alle behaalde examens 2013.’