75 illegalen gaan alsnog overstag met bed, brood en bad

30 november 2013Leestijd: 1 minuut

Een aanzienlijk deel van de door Amsterdam zwervende groep illegalen, beter bekend als de Vluchtkerkgroep, is vrijdagavond alsnog ingegaan op het aanbod van de gemeente Amsterdam voor ‘bed, brood en bad’ in een voormalige gevangenis in de hoofdstad.

Dat zegt Gerhard Scholte van de Amsterdamse Raad van Kerken zaterdag. 75 illegalen gaan naar het oude huis van bewaring in de Havenstraat, waar zij zes maanden kunnen blijven.

De overige illegalen hopen dat zij in aanmerking kunnen komen voor individuele opvang.

Ultimatum

Burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) had de Vluchtkerkgroep een aantal keer een ultimatum gegeven. Het laatste liep vrijdagavond af.

Als zij nu niet  instemmen, zei de burgemeester gisteren, dan wordt het kraakpand waar de groep al een tijdje verblijft dinsdag ontruimd.

Tussen de dertig en vijfendertig illegalen gaven aan wel iets te voelen voor opvang in de voormalige gevangenis, maar de rest weigerde: hen deed het gebouw aan de Havenstraat te veel denken aan de vreemdelingenbewaring.

Vastberaden

Amsterdam zit al meer dan een jaar met de uitgezette asielzoekers in de maag. De groep trok van een ‘vluchtkerk’ naar een ‘vluchtflat’ en eindigde nu in een ‘vluchtkantoor‘.

De Duitse eigenaar van het pand is daar bijzonder ontstemd over en spande een kortgeding aan. De uitgeprocedureerde asielzoekers zijn echter vastberaden in Nederland te blijven. Eerder wezen ze 4.500 euro, aangeboden door staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD), in ruil voor hun vertrek af.