Vier Nederlandse hackers opgepakt voor plunderen bankrekeningen

24 oktober 2013Leestijd: 1 minuut

Vier hackers zijn erin geslaagd om kwaadaardige software te installeren op computers om zo bankrekeningen van Nederlanders te plunderen. Zij zijn donderdag door de politie gearresteerd.

De hackers uit Alkmaar, Haarlem, Woubrugge en Roden zouden ruim honderdvijftig frauduleuze overboekingen hebben uitgevoerd, meldt het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM) vandaag. De schade bedraagt mogelijk één miljoen euro.

Toegang

De hackers kregen op een geraffineerde manier toegang tot de computers van rekeninghouders. Zij gingen te werk door valse-email te verzenden. Wanneer gebruikers de link in de verzonden e-mail aanklikten, werd de kwaadaardige software geactiveerd.

De hackers voerden vervolgens nieuwe betalingsopdrachten uit, zonder dat de rekeninghouders dat doorhadden. Ook werden bestaande opdrachten gewijzigd.

Bitcoins

De frauduleuze transacties kwamen terecht op bankrekeningen van zogeheten ‘moneymules’. Dat zijn mensen die hun bankrekening beschikbaar stellen of een nieuwe rekening openen.

Op die manier werd het gestolen geld doorgesluisd naar binnen- en buitenland. Ook werd een deel van de buit omgezet in zogeheten Bitcoins, een virtuele munt.