Kabinet en oppositie hopen dinsdag akkoord te bereiken

08 oktober 2013Leestijd: 1 minuut

Het overleg tussen het kabinet en oppositiepartijen D66, ChristenUnie, GroenLinks en SGP is maandagavond in een ‘cruciale fase’ terechtgekomen. Dinsdag hoopt het kabinet tot een akkoord te komen.

Tot maandagavond laat vergaderden de partijen over de alternatieven voor de begroting van volgend jaar.

Sociaal Akkoord

Voor het eerst stelde het kabinet zelfs het Sociaal Akkoord dat dit voorjaar werd gesloten, ter discussie. Oppositiepartij D66 ziet graag dat enkele maatregelen uit dat akkoord, zoals het versoepelen van het ontslagrecht en de verkorting van de WW-duur, versneld worden ingevoerd.

In tegenstelling tot de PvdA zou de VVD zou hier niet zoveel problemen mee hebben. GroenLinks lijkt het verste van een akkoord af te staan. Die partij wil dat er wat van de 6 miljard euro aan bezuinigingen wordt afgehaald, maar het kabinet heeft al meermaals aangegeven dat hierover niet kan worden gediscussieerd.

Pensioenopbouw

Tijdens het overleg van dinsdag zal ook met een schuin oog naar de Eerste Kamer worden gekeken. De senaat buigt zich over de verlaging van de pensioenopbouw. Als de Eerste Kamer het wet afwijst, loopt het kabinet een bezuiniging van 3 miljard euro mis.

Veel tijd heeft het kabinet niet meer. De twee keer uitgestelde Financiële Beschouwingen moeten volgende week echt van start gaan en bovendien is minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) vanaf donderdag in Washington voor een vergadering van het IMF.