Ambtenaar die lekte over moskee-internaten ontslagen

30 oktober 2013Leestijd: 1 minuut
'ANP'

Een ambtenaar die wordt verdacht van het lekken van vertrouwelijke documenten over illegale en onveilige moskee-internaten is door de gemeente Rotterdam ontslagen. Zijn voormalige werkgever verwijt hem ‘ernstig plichtsverzuim’.

Dat schrijft NRC. Die krant schreef vorig jaar op basis van vertrouwelijke informatie dat er in Rotterdam moskee-internaten waren, in sommige gevallen zelfs illegaal, waar de overheid geen toezicht op houdt en die niet brandveilig zijn. De berichtgeving was voor minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken, PvdA) reden om private internaten strenger te laten controleren.

Onveiligheid

Rotterdam vindt dat de ambtenaar die de informatie naar buiten bracht, zij geheimhoudingsplicht heeft geschonden en dat deze heeft gezorgd voor een ‘gevoel van onveiligheid’ binnen de gemeente, omdat interne documenten naar buiten zijn gebracht.

Al in mei werd duidelijk dat de gemeente van de ambtenaar af wilde. De SP en Leefbaar Rotterdam zijn boos over het ontslag omdat het lekken volgens hen tot een verbetering van de situatie heeft geleid.