nederland

Minder slachtoffers moord en doodslag grote steden in 2012

28 december 2012Leestijd: 2 minuten

Het afgelopen jaar zijn in de grote steden minder doden gevallen als gevolg van geweld dan in 2011. In Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag werden in totaal 38 mensen slachtoffer van moord of doodslag tegenover 39 vorig jaar.

Koploper als het gaat om moord- of doodslag is Rotterdam met dertien slachtoffers. Dat zijn er evenveel als vorig jaar.

In Amsterdam kwamen het afgelopen jaar twaalf mensen om het leven als gevolg van moord of -doodslag.

Amsterdam

Over de hele veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland gemeten zijn dat er dertien, terwijl het vorig jaar nog om zeventien slachtoffers ging.

Het stadsdeel Amsterdam-Zuidoost neemt een groot deel van de geweldsdoden voor rekening. Zes van de twaalf slachtoffers vielen in dat deel van Amsterdam. Het laatste slachtoffer was een 33-jarige Zaandammer die bij zijn flat in de Bijlmer werd doodgeschoten.

Toename

In Den Haag nam het aantal moorden juist toe: tien slachtoffers tegenover zeven vorig jaar. In Utrecht werden dit jaar drie moorden gepleegd, eentje meer dan vorig jaar.

In Rotterdam viel de moord op het zeventienjarige Turkse meisje Sehriban Akpinar in het oog. Twee jongens van vijftien en een van veertien jaar worden ervan verdacht het meisje na beroving te hebben doodgestoken.

In Den Haag werd de eigenaar van de juwelierszaak Lapidee door twee overvallers doodgeschoten. Een van de overvallers werd direct in de Schilderswijk gearresteerd. De ander vluchtte naar Georgië maar gaf zich later aan bij de Nederlandse ambassade in Tblisi.

New York

In de staat New York, met 19 miljoen inwoners, nam het aantal moorden het afgelopen jaar drastisch af.

Maar met 414 moorden is de Amerikaanse staat nog altijd een stuk gewelddadiger dan Nederland.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.