Afshin Ellian: Waarom ik aangifte doe tegen Maiwand Al-Afghani

07 april 2015Leestijd: 7 minuten
''

Het is niet mijn gewoonte om aangifte te doen, maar ditmaal is er geen ruimte meer voor misverstanden. Daarom heb ik het besluit genomen om de heer Shabir Burhani alias Maiwand al-Afghani aan te geven wegens het plegen van een aantal delicten.

De vrijheid van meningsuiting geldt ook voor lelijke en verwerpelijke opvattingen. Wie homoseksualiteit en apostasie verwerpelijk vindt, mag dat in alle vrijheid zeggen. Er is wel een harde grens voor de vrijheid van meningsuiting: aanzetten tot geweld, dreigen met geweld en oproepen tot geweld.

Daar begaat men uiterlijke handelingen die terecht binnen het bereik van het Wetboek van Strafrecht vallen. Het systeem van vrijheden wordt geconditioneerd door het uitbannen van geweld.

Ik heb altijd de vrijheid van meningsuiting verdedigd, ook die van mijn tegenstanders zoals islamitische fundamentalisten. Woorden en meer woorden, maar niet oproepen tot geweld.

De rechtsstaat moet worden beschermd tegen de geweldpredikers.

Al-Qa’ida

Op woensdag 1 april verscheen in het televisieprogramma Pauw Shabir Burhani, alias Maiwand al-Afghani. Hij was actief binnen de kring van Sharia4Belgium en aanverwante clubs in Nederland. Een aantal van zijn vrienden zit in de gevangenissen van België en Nederland.

Ook vecht een aantal personen uit zijn kring nu in Syrië. Hij is een salafist en aanhanger van de Taliban en Al-Qa’ida. Dat blijkt ook uit zijn berichten op Facebook en Twitter.

Op zijn Facebook-pagina propageert hij geregeld boodschappen van terroristenleiders zoals wijlen Bin Laden of Mullah Omar, de leider van Taliban. Hij plaatste ook afbeeldingen van omgekomen jihadstrijders in Syrië met een verwijzing naar de glimlach van de omgekomen martelaar.

Daar ziet hij kennelijk een voorbeeld in voor alle moslims. Hij kwalificeert zichzelf als iemand die dawa (uitnodiging tot de islam, in dit geval uitnodiging tot de radicale islam) pleegt.

Kweekvijver

De Algemene Inlichtingen- Veiligheidsdienst (AIVD) meldt in haar rapport Transformatie van Jihadisme in Nederland (2014) dat het dawa-salafisme niet langer een pure religieuze activiteit is:

‘Mede onder impuls van salafistische predikers die buiten het gevestigde dawa-salafisme om werken, is het dawa-salafisme in Nederland weer meer een kweekvijver voor het jihadisme geworden.’

In hoeverre moeten we dit dawa-activisme serieus nemen? Ook hierover is de AIVD heel duidelijk: ‘Ook zonder organisatorische verbanden als Sharia4Holland en Behind Bars/Straat Dawah blijkt het dus mogelijk om provocerende jihadistische activiteiten met deelnemers uit heel Nederland te organiseren. Hierbij spelen sociale media een belangrijke rol.’

Burhani was in 2013 in Afghanistan. Daar maakte hij foto’s met gewapende jihadstrijders. Hij poseerde met verschillende type oorlogswapens. Lang was onduidelijk wie de gewapende strijders waren. In de eerdergenoemde uitzending van Pauw zegt Burhani dat ze Taliban zijn.

Taliban

Er zijn inmiddels 23 Nederlandse militairen omgekomen door toedoen van de Taliban. In Afghanistan raakte een aantal Nederlandse militairen invalide door Talibanstrijders. Zij terroriseren ook onschuldige Afghanen door het plegen van aanslagen, executies, verminkingen, en intimidaties.

De Talibanbeweging is een terroristische organisatie die blijkens internationale documenten op grove en grootschalige wijze de rechten van de mens heeft geschonden.

In juli 2013 uploadde Burhani een videopname van zijn reis naar Maidan Shahr, in de provincie Wardak in Afghanistan. Daar zien we hem met een aantal andere personen – naar alle waarschijnlijkheid Taliban- dan wel Al-Qa’ida-strijders.

http://www.youtube.com/watch?v=r0el9IOz6W4
Daarna verkondigt hij dat na de overname van Kabul door de Taliban, Azië en Europa moeten worden veroverd en onderworpen aan een sharia-regime dat tot een nieuw kalifaat zou moeten leiden. Uit een kort onderzoek op het internet blijkt dat jihadisten in Wardak actief waren.

Islamcritici

Niet zelden richten radicale moslims hun pijlen op de islamcritici en afvalligen. Burhani postte omstreeks oktober 2013 een bericht over mij en oud-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali:

‘Een andere bekende ex-moslim en vijand van islam en moslims van België Peter Velle (blogger van bloggen.be/nojihad) van het Vlaamse Comité van Ex-moslims, met name van de jihadisten (mujahideen) of ‘salafistisch-jihadistische jongeren’, heeft kanker gekregen hoorde ik laatst, Allah heeft hem blijkbaar in deze wereld bestraft en als hij niet berouw toont, dan zal Allah hem in het hiernamaals ook bestraffen. Sheikh Fawaz Jneid had ooit Ayaan Hirsi Ali tongkanker toegewenst, toen ze samen aan het werken was met Theo van Gogh in anti-islamitische activiteiten. Wellicht zal zij het ook krijgen misschien, allahu a’lam.

(…) De overige twee prominente en bekende afvalligen en ex-moslims zoals Afshin Ellian en Ayaan Hirsi Ali zijn gewoon nog actief in het bestrijden van islam en moslims volgens mij, moge Allah ze bestraffen en laten lijden, ameen.

Abdul Rahman reageert: moge Allah hun tong uit hun lichaam rukken voor hun beledigingen. Abou Mansoor Al Belgiqi voegde eraan toe: Amien! Moge Allah hun tongen eraf snijden.’

Tegen de achtergrond van de moord op Theo van Gogh en de doodswensen van Sheik Fawaz mogen deze uitspraken niet als een gewone smeekbede worden gezien. Deze uitspraken moeten daarentegen worden geïnterpreteerd in de context van een radicaalislamitische uiting waarbij tot moord op andersdenkenden wordt opgeroepen.

Smeekbede

Het is niet mijn gewoonte om aangifte te doen. In 2007 veroorzaakte bijvoorbeeld ook de smeekbede van de website Al-Yaqeen van de As-Soennah-moskee onder auspiciën van imam Fawaz onrust.

Ze zouden over mij hebben opgeroepen: ‘Ellian is een kwaadaardig gezwel dat zijn gif ongestoord in onze samenleving kan pompen.’ Al-Yaqeen schreef als reactie hierop:

‘In dagblad De Pers ontkent woordvoerder van de moskee Abdelhamid Taheri niet dat de tekst over Ellian opgevat kan worden als een oproep tot geweld tegen hem. Maar volgens Taheri is Ellian “zelf verantwoordelijk” voor zijn uitspraken: “Wat andere mensen daarmee doen is niet onze zaak.”‘

Inderdaad hebben de oproepende smeekbedes een gewelddadige functie. Zo kent de radicale omgeving van Burhani betekenis toe aan dit soort oproepende smeekbedes. Tot op heden hebben de jihadisten zelf, en niet Allah, andersdenkenden van het leven beroofd.

Op 2 november 2004 heeft Mohammed Bouyeri en niet een engel Theo van Gogh om het leven gebracht. Deze uitleg is conform de sharia-opvattingen van Burhani zelf. Dat blijkt ook uit zijn interview met dagblad Trouw naar aanleiding van de aanslagen in Parijs.

Niettemin heb ik in 2013 geen aangifte gedaan tegen hem omdat deze achtergrond toen voor niet-radicale moslims een onbegrijpelijke zaak was en ik niet verwachtte dat de samenleving enig idee had van wat hier gaande was. Wel werden rond mij extra veiligheidsmaatregelen genomen door de overheid.

Misverstanden

Nu denk ik daar anders over omdat nu, anders dan in 2013, de context van deze uitspraken voor iedereen aantoonbaar is geworden. Er is geen ruimte meer voor misverstanden. Hierop kom ik terug.

Een paar maanden geleden gooide een groep gemaskerde mannen van Islamitische Staat (IS) een persoon die van homoseksualiteit werd beschuldigd vanaf het dak van een gebouw. Ze filmden deze executie en vervolgens verspreidden ze de beelden via internet.

Dat was het zoveelste misdrijf dat de jihadstrijders van IS begingen. Een tijdje daarna twitterde Burhani – en dat mochten we in de eerdergenoemde uitzending van Pauw zien – deze woorden:

‘In Raqqa krijg  je als homo gratis vlieglessen van IS! En dat allemaal zonder vleugels of een vliegtuig! Alle homo’s kunnen zich aanmelden.’

Op de vraag van Jeroen Pauw wat hij met deze tweet bedoelt, zegt Burhani: humor, grapje. Ik vermoed dat hierover velen met mij anders denken: hij vraagt homo’s om zich te laten doden.

Burhani is geen cabaretier. We moeten zijn tweet in de bovengenoemde context interpreteren. Burhani is een aanhanger van de radicale jihadistische islam en een liefhebber van de Taliban en Al-Qa’ida. Dat alles blijkt ook uit zijn activiteiten in de sociale media. In dat kader pleegt hij dawa, een uitnodiging tot deze ideologie. Ook dit wordt door hemzelf beweerd.

Ten slotte poseert hij met oorlogswapens bij de Talibanstrijders. Hij hoopt en streeft ernaar om de sharia wereldwijd toe te passen. Ook dit wordt door hemzelf beweerd. Zou in deze context de executie van homo’s door ze vanaf een dak naar beneden te gooien, onder de categorie grapjes worden ontvangen door zijn lezers, die hij via dawa uitnodigt tot zijn gedachtengoed? Het eindstation van deze uitnodiging (dawa) is een gruwelijke executie.

Geweld

Dit dient in een vrije samenleving anders dan als een verwerpelijke, lelijke of verkeerde mening te worden beschouwd. Het is immers een zuivere vorm van oproepen en aanzetten tot geweld. Daarom heb ik het besluit genomen om de heer Shabir Burhani alias Maiwand al-Afghani aan te geven wegens het plegen van een aantal delicten: bedreiging (art. 285 Sr), opruiing (art. 131 Sr), aanzetten tot haat en geweld (art. 137d Sr).

Al deze delicten dienen in het geval van de heer Burhani gepaard te gaan met het terroristisch oogmerk. Hij wil immers vanuit een terroristische ideologie vrees aanjagen in onze samenleving, althans en zeker bij delen der bevolking: andersdenkenden (afvalligen en islamcritici) en homoseksuelen.

Nu rijst de vraag of hij met deze specifieke handelingen door anderen daadwerkelijk en slechts in de context van het islamitische terrorisme kan worden begrepen. Ja, dat blijkt ook uit zijn activiteiten in de sociale media, namelijk door het continu doorzenden en onderschrijven van boodschappen van Al-Qa’ida en Taliban.

Gewaarschuwd

In een interview met dagblad Trouw van 22 januari 2015 uit Burhani zich in uiterst heldere bewoordingen over de aanslagen in Parijs: ‘Als iemand de Profeet beledigt, is het islamitisch gezien toegestaan hem onschadelijk te maken, als die tenminste niet gek of onwetend of dronken is. De mensen van Charlie Hebdo wisten wat ze deden, ze zijn gewaarschuwd. Ze hadden het kunnen voorkomen. Het is heel simpel: als je niet spot met de profeet, zal het niet gebeuren.’

Dus, niet Allah snijdt de tongen van andersdenkenden af. Het zijn de jihadisten die de andersdenkenden letterlijk monddood maken. Dit is het kader waarbinnen we de oproepen van Burhani moeten begrijpen en interpreteren.

Ook zal ik niet nalaten om het Openbaar Ministerie te verzoeken onderzoek te doen naar zijn aanwezigheid bij Taliban-Al-Qa’ida-strijders. Naar alle waarschijnlijkheid kan de MIVD daarover informatie verschaffen.

De weerbare democratie moet in beweging worden gebracht tegen het jihadisme in Nederland. Waarom kijken we weg, waarom zwijgen we?

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.