Gerry van der List

Groei van antisemitisme komt vooral door massale immigratie

30 mei 2014Leestijd: 2 minuten

Minister Frans Timmermans wijt Jodenhaat aan de opmars van extreem-rechts. Maar het hoofdprobleem ligt elders. Het zijn in de eerste plaats islamitische allochtonen die antisemitische praktijken aanwakkeren.

De woorden en daden van Frans Timmermans sluiten soms niet zo goed op elkaar aan.

Deze week hield de PvdA-minister van Buitenlandse Zaken een gloedvol betoog over de gevaren van antisemitisme. De premier applaudisseerde er in de Tweede Kamer zelfs voor.

Theocratie

Tegelijkertijd probeert Timmermans in het gevlei te komen bij een intrinsiek antisemitisch land dat geen mensen met een Israëlisch paspoort of een Israëlisch stempel toelaat.

Hij wil Saudi-Arabië gunstig stemmen, een totalitaire theocratie die zowat alle mensenrechten ernstig schendt en een Nederlands Kamerlid het recht op vrije meningsuiting ontzegt. Economisch profijt gaat bij de bewindsman duidelijk boven principes.

Hakenkruizen

Timmermans sprak naar aanleiding van de aanslag in het Joods Museum in Brussel. Over de motieven is niets bekend, maar gezien de locatie wordt gedacht aan antisemitisch terrorisme. De Israëlische premier wist zelfs al meteen dat de moordpartij te maken had met laster die in Europa over zijn land zou zijn verspreid.

Hoe het ook zij, het leven van Joden in West-Europa is er de laatste jaren niet makkelijker op geworden. Dragers van keppeltjes worden in elkaar geslagen, hakenkruizen verschijnen op auto’s en muren, jongeren spreken hun waardering uit voor Adolf Hitler.

Zwijnen

Timmermans wees met de beschuldigende vinger naar extreem-rechtse partijen. Maar het getuigt wel van een bijzonder grote kortzichtigheid om daarin het voornaamste probleem te zien.

Zeker in België en Nederland heeft de herleving van Jodenhaat een duidelijk aanwijsbare oorzaak: de massale immigratie. Het zijn vooral allochtone jongeren die openlijk de Holocaust goedkeuren en Joden belagen. Hun antisemitisme wordt versterkt door een afkeer van Israël en gelegitimeerd door het islamitische geloof. De Koran noemt Joden ‘apen en zwijnen’.

Duister

Volgens Frans Timmermans bedreigen antisemitisme en islamofobie ‘het Europese project’, wat dat ook moge zijn.

Jammer dat hij weigert toe te geven dat juist de islam antisemitische praktijken aanwakkert die in beschaafd Europa tot een duister verleden leken te behoren.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.