Bijstandsontvangers verplicht aan het werk: goed idee

24 december 2013Leestijd: 2 minuten

Dossierpagina’s tellen zinloos? Het staat bijstandsontvangers vrij om zelf een baan te vinden. In de schoonmaak is zinvol werk genoeg dat nu door Oost-Europeanen wordt gedaan.

Amsterdamse bijstandsontvangers klagen over het werk dat zij van de gemeente moeten doen in ruil voor hun uitkering.

Wie niet meewerkt, wordt gekort op zijn uitkering of de uitkering wordt maximaal drie maanden stopgezet (van beëindigen is nooit sprake omdat de bijstand het laatste redmiddel is).

Planten

Steeds vaker verlangen gemeenten een ‘tegenprestatie’ van mensen die een uitkering ontvangen. ‘Zinloos en vernederend’ noemen de Amsterdamse bijstandsontvangers de werkzaamheden in de Volkskrant.

Dossierpagina’s tellen en planten water geven: het klinkt inderdaad niet als het meest uitdagende werk.

Verdringing

Maar zinloos en vernederend? De werkzaamheden zijn bedoeld als opstap naar betaald werk. De gemeente wil hen, in het kader van hun reïntegratie, werknemersvaardigheden aanleren in de hoop hen zo sneller aan een betaalde baan te krijgen.

Niet altijd even makkelijk, want de gemeente moet er ook rekening mee houden dat dit werk niet leidt tot verdringing van betaald werk.

Voor werkende mensen is het lastig voor te stellen, maar wat zij ‘gewoon’ vinden (op tijd komen, afspraken nakomen, gezag aanvaarden en soms iets doen waar je geen zin in hebt) is voor veel mensen die al jarenlang van een uitkering leven helemaal niet zo gewoon. Er niets mis mee dat zij op deze manier werkritme leren opdoen.

Eigen kracht

Natuurlijk zijn er ook bijstandsontvangers die wel al weten dat op tijd komen en je best doen erbij horen. Het is voorstelbaar dat zij dit soort werk als vernederend ervaren.

Maar het staat hen vrij om gewoon op eigen kracht een baan te vinden: in distributiecentra, de horeca en de schoonmaakbranche is werk genoeg dat nu vaak door Oost-Europeanen wordt gedaan.

Wellicht is het niet de droombaan die ze voor ogen hadden, maar zinvol is het wel.