Tweede Kamer en Fred Teeven: help Harald en Lisa!

29 oktober 2013Leestijd: 2 minuten

De 43-jarige Harald Bakker uit Enschede is bang dat zijn ex-vrouw Marloes P. na ontslag uit de tbs opnieuw zal proberen hun nu 14-jarige dochter Lisa te vermoorden. Begin deze maand zocht hij de publiciteit. In het belang van de veiligheid van zijn dochter wil hij een stadsverbod voor zijn ex.

In augustus 2009 deed Marloes een poging Lisa en haar drie jaar oudere broer Mitchell met medicijnen te vermoorden en daarna zelfmoord te plegen. Harald kwam net op tijd thuis.

Marloes kreeg drie jaar cel en tbs met voorwaarden. Mitchell was sindsdien doodsbang voor zijn moeder en vreesde het moment van haar vrijlating. Twee jaar geleden pleegde hij zelfmoord.

Hulp

Ik ontmoette Harald onlangs omdat we beiden te gast waren bij RTL Late Night. Een vriendelijke man die zich terecht zorgen maakt over zijn dochter en zich opvallend mild uitliet over zijn ex-vrouw. Ze is ziek en heeft hulp nodig, zei hij.

Wie tbs met dwangverpleging heeft, komt pas vrij als hij of zij niet meer gevaarlijk is. In het geval van tbs met voorwaarden duurt de maatregel echter maximaal vier jaar. Om die reden komt Marloes in augustus 2014 vrij, ook al is ze nog niet uitbehandeld.

Stadsverbod

Het Openbaar Ministerie erkent dat er fouten zijn gemaakt in de strafzaak. Dat is mooi, maar daar hebben Harald en Lisa niets aan. Zij willen een stadsverbod voor Marloes, zodat Lisa zonder vrees in Enschede over straat kan. Natuurlijk is dat een inbreuk op de bewegingsvrijheid van Marloes, maar in mijn ogen gaan de belangen van Lisa voor.

Om een stadsverbod af te dwingen, heeft Harald de hulp ingeroepen van een advocaat, mr Speijdel. Daarnaast is hij een handtekeningenactie begonnen die digitaal ondertekend kan worden. Vrienden gaan met lijsten langs de deur.

Beschermen

Het zou de overheid sieren als ze de gemaakte fouten rechtzet door zelf de mogelijkheid van een stadsverbod te onderzoeken. Nu moet Harald op eigen kosten een advocaat inhuren in een ultieme poging om Lisa te beschermen.

Inmiddels zijn er al meer dan 10.000 handtekeningen verzameld. Er zijn 40.000 nodig om het onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer te krijgen. Vroeg of laat komen die er wel, maar het zou beter zijn als de Kamer zelf in actie komt en verantwoordelijk staatssecretaris Fred Teeven (VVD) de opdracht geeft te kijken wat hij kan (laten) doen. Ik hoop dat alerte Kamerleden vragen stellen.

Beter te vroeg dan te laat.