nederland

Toestroom asielzoekers stijgt, noodopvang komt in beeld

04 juli 2015Leestijd: 2 minuten

Het ziet er naar uit dat asielzoekers binnenkort weer worden opgevangen in sporthallen, evenementengebouwen en andere noodgebouwen. Er zijn te weinig plekken in opvangcentra vanwege de grote toestroom van asielzoekers.

In mei hebben 3.375 personen asiel aangevraagd in Nederland, een verdubbeling ten opzichte van april, blijkt uit cijfers van het ministerie van Justitie. Toen kwamen 1.539 asielzoekers naar Nederland.

Oorlog

Noodopvang in sporthallen of evenementengebouwen is over vier tot zes weken nodig, meldt het AD zaterdag. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers is al in overleg met gemeenten, om te inventariseren welke ruimtes beschikbaar zijn.

Vooral meer Syriërs en Eritreeërs weten hun weg naar Nederland te vinden. Bijna de helft van de asielzoekers die de afgelopen twee maanden naar Nederland kwamen, komt uit Syrië, waar nu al lange tijd een oorlog woedt.

Ook komen er veel statelozen, asielzoekers die geen nationaliteit hebben. Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (VVD, Asiel) zegt dat hij niet de noodklok wil luiden maar een ‘reëel beeld’ wil geven.

‘We kunnen het dagelijks op tv zien: de asielinstroom is niet gedaald sinds vorig jaar en de komende maanden lopen onze asielzoekerscentra vol. We zullen daarom tijdelijke noodopvang in gebruik moeten nemen voor asielzoekers die in de procedure zitten of al een vergunning hebben,’ zegt Dijkhoff tegen de krant.

Eritrea

Het aantal Eritreeërs dat naar Nederland komt, stijgt hard. In mei waren dat er 1.123, bijna een verdriedubbeling ten opzichte van april (407). In Eritrea woedt geen burgeroorlog, maar de bevolking leeft in angst voor dwangarbeid en politieke vervolging, concludeerde een VN-commissie.

Informatie uit het land is moeilijk te controleren. Er zijn geen onafhankelijke media en vrijwel alle ngo’s zijn het land uitgezet.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.