nederland

Elsevier-moordlijst: het aantal moorden blijft dalen

29 juli 2015Leestijd: 2 minuten

De daling in levensdelicten zet door. Het eerste half jaar van 2015 zijn 10 procent minder moorden gepleegd dan in dezelfde periode vorig jaar.

Het aantal moorden blijft dalen. In de eerste zes maanden van 2015 zijn 60 moorden gepleegd, zes minder (10 procent) dan in het eerste half jaar van 2014.

Met 137 moorden was 2014 al het jaar met de minste moorden sinds 1992, toen Elsevier een jaarlijkse moordlijst begon bij te houden. De laatste jaren is het moordcijfer vrijwel voortdurend gedaald, blijkt uit het doorlopende Elsevier-onderzoek naar moord en doodslag.

Laagterecord

In de jaren negentig werden gemiddeld nog 250 moorden per jaar gepleegd, met uitschieters tot boven de 280. Rond de eeuwwisseling daalde dat cijfer naar gemiddeld 200 per jaar. De laatste jaren schommelt het rond de 140 per jaar.

Als de dalende trend doorzet, breekt 2015 het laagterecord van vorig jaar.

Toen luidde de conclusie: minder moorden, maar wel grovere. Datzelfde geldt voor de eerste zes maanden van 2015. Opnieuw zijn er opvallend veel liquidaties gepleegd. Tot nu toe zeker 10, maar dat cijfer kan hoger uitvallen omdat een paar zaken nog in onderzoek zijn.

Liquidaties

Vorig jaar waren er 24 liquidaties, ruim 17 procent van het totaal. De eerste helft van dit jaar laat ongeveer hetzelfde  percentage zien. Ook de manier waarop de liquidaties worden gepleegd, is vergelijkbaar: vaak met grof geschut, midden op straat.

Typerend is de moordaanslag in Zaandam op de 43-jarige crimineel Lucas Boom. Op dinsdag 9 juni iets na het middaguur neemt een groepje in het zwart geklede mannen Boom voor de ogen van spelende schoolkinderen met volautomatische wapens onder vuur. De wegrennende Boom wordt doorzeefd. De schutters zijn nog altijd niet gevonden.

Rotterdam

Eenderde van alle moorden is gepleegd in Amsterdam en Rotterdam, tot nu toe respectievelijk 11 en 9. Rotterdam laat overigens wel een stijging zien: in heel 2014 waren het er 8.

De belangrijkste oorzaak van het dalende moordcijfer is vermoedelijk de vergrijzing: bejaarden plegen minder moorden dan jongeren en lopen ook minder risico te worden vermoord.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.