nederland

VVD: breid VN-missie in Mali uit om mensensmokkel te stoppen

18 mei 2015Leestijd: 2 minuten

De VVD wil een breder mandaat voor de VN-vredesmissie in Mali. Volgens Kamerlid Han ten Broeke moet de missie ook worden ingezet om mensensmokkelaars op te sporen en smokkelroutes te ontmantelen.

Dit schrijft Ten Broeke maandag in een opiniestuk in De Volkskrant. Een uitbreiding van het mandaat voor de vredesmissie Minusma zou de uiteindelijke toestroom van bootvluchtelingen naar Europa moeten stoppen. De EU-ministers van Buitenlandse Zaken komen maandag bij elkaar in Brussel om te praten over de vluchtelingenstromen rond de Middellandse Zee.

Volgens Ten Broeke wordt Mali ontwricht door smokkelaars en verstoren ze het vredesproces. Met de opbrengst van de smokkel zouden terrorisme en andere ‘destabiliserende activiteiten’ worden gefinancierd. Van de ruim 140.000 migranten die in 2014 via Libië naar Italië kwamen, waren bovendien bijna 10.000 afkomstig uit Mali.

Bootjes

Ten Broeke vindt dat het tienpuntenplan dat de Europese Commissie vorige maand presenteerde volledige steun verdient, maar zegt ook dat dit alleen niet genoeg is. In het plan staat onder meer dat een militaire operatie opgezet moet worden om smokkelaars preventief op te sporen en te vernietigen.

‘Dit probleem moet je bij kop en staart aanpakken,’ schrijft Ten Broeke. Hierbij moeten volgens hem niet alleen de bootjes in Libië vernietigd worden, maar moet het probleem ook bij de wortel worden opgelost: ‘Je kunt wel de bootjes van de mensensmokkelaars kapot schieten, maar niet hun business model’.

Smokkelroutes

Tot op de dag van vandaag mogen de blauwhelmen niet optreden tegen mensensmokkelaars. Die hebben daardoor vrij spel om migranten uit Mali, maar ook uit andere landen in West-Afrika, naar Libië te vervoeren en vanaf daar per boot naar Europa te smokkelen.

De smokkelroutes lopen veelal door gebieden waar de VN actief is met vredesmissies of vluchtelingenopvang, aldus Ten Broeke. Hierbij noemt hij onder meer de landen Somalië, Burundi en de Centraal Afrikaanse Republiek.

Volgens Ten Broeke zijn er meer troepen nodig om serieus werk van te maken van het probleem, maar zou een uitbreiding voor de Nederlandse bijdrage aan de missie niet uitmaken. Hij vindt dat de Nederlandse troepen in Mali, die daar vooral aanwezig zijn om inlichtingen te verzamelen, ook informatie kunnen leveren over mensensmokkel en criminele netwerken.

De vredesmissie Minsuma werd in 2013 in het leven geroepen nadat Toeareg-rebellen en aan Al-Qa’ida verwante extremistische strijders oprukten naar de Malinese hoofdstad Bamako. De missie is vooral in het noordelijke deel van Mali actief. Nederland is met 450 troepen, de meesten van hen commando’s en mariniers, een van de grootste leveranciers aan Minusma.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.