Greenpeace gooit weer stenen in zee, vissers boos

12 mei 2015Leestijd: 2 minuten
'ANP'

Milieuorganisatie Greenpeace heeft zich de woede van veel vissers op de hals gehaald door weer grote stenen in de Noordzee te dumpen. De vissers vinden dat zij in gevaar komen door de actie.

Op ongeveer 160 kilometer van Den Helder werpt Greenpeace dinsdag grote zwerfkeien in zee. Volgens de organisatie horen de stenen daar ‘van nature’ voor te komen en moet de overheid dit gebied eigenlijk beschermen tegen visserij. De actie is dan ook bedoeld als protest tegen ‘het gebrek aan daadkracht van de Nederlandse regering om de Noordzeenatuur te beschermen’.

Boze vissers

De vissers zijn allerminst te spreken over de actie en spreken van een ‘onverantwoordelijke actie die de vissers in gevaar brengt’. ‘We overleggen over de juiste manier van gebiedsbescherming. Een beetje zielig dat Greenpeace niets constructievers weet te bedenken en vissers, die hier part noch deel aan hebben, in gevaar worden gebracht,’ zegt Pim Visser van kottervissersvereniging Visned in De Telegraaf.

Volgens de vissers is het gooien van stenen gevaarlijk voor relatief kleine schepen die kunnen kapseizen als de zwerfkeien in de visnetten terechtkomen. Maar volgens Greenpeace worden de coördinaten waar de stenen in zee worden gegooid ‘breed gecommuniceerd’ en zouden vissers eigenlijk sowieso niet in het gebied mogen vissen. De overheid vindt dat niet en staat vissen gewoon toe in het gebied.

Visstand verbeterd

De vissers begrijpen de klaagzang van Greenpeace niet omdat het de laatste jaren juist goed gaat met de visstand in de Noordzee. Zo is er meer schol dan ooit, is de kabeljauwstand verdriedubbeld en blijft de tongstand stabiel.

Greenpeace dumpte al eerder in 2011 stenen en houten zeepaarden in de Noordzee. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu legde de organisatie toen een dwangsom op vanwege het overtreden van de Waterwet.

Maar de Raad van State oordeelde vorig jaar dat die dwangsom onrechtmatig was omdat de stenen en zeepaarden niet kunnen worden beschouwd als ‘afvalstoffen’. Daarmee hadden de milieuactivisten de Waterwet niet overtreden en was de dwangsom om die reden onrechtmatig.