nederland

Activist vervolgd voor beledigen Koning bij protest Zwarte Piet

06 mei 2015Leestijd: 2 minuten

Activist Abulkasim Al-Jaberi, die bij een demonstratie tegen Zwarte Piet ‘Fuck de Koning, fuck de Koningin, fuck het koningshuis’ riep, moet voor de rechter verschijnen. De woorden van Al-Jaberi zijn beledigend voor koning Willem-Alexander en koningin Máxima.

Het Openbaar Ministerie heeft woensdag bekendgemaakt dat het tot vervolging overgaat, meldt de advocaat van de activist, Willem Jebbink.

Het gaat om een betoging van 16 november vorig jaar in Amsterdam, toen het debat over Zwarte Piet weer in alle hevigheid was opgelaaid en er verschillende protesten werden gehouden. Al-Jaberi moet op 27 mei 2015 in Amsterdam voor de rechter verschijnen. Opzettelijke belediging van de Koning wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste vijf jaren of een boete.

Getuigen

Advocaat Jebbink noemt het ‘buiten alle proporties’ dat Al-Jaberi werd opgepakt. ‘Hij werd door de politie van het podium gehaald. Politie en Openbaar Ministerie snappen niets van de vrijheid van meningsuiting en demonstratievrijheid.’ 
http://www.youtube.com/watch?v=_DOgfrsPNUM

Jebbink zegt dat hij Willem-Alexander en Máxima wil laten getuigen. ‘De mening van mijn cliënt komt neer op: weg met het koningshuis. Dat is vervelend voor Willem-Alexander en Máxima, maar het gaat veel te ver om te denken dat zij zich daardoor in hun eer aangetast voelen. We willen nu van hen persoonlijk weten of zij zich beledigd voelen of dat ze juist pluriformiteit en vrije meningsuiting van hun onderdanen ondersteunen.’

Arrestatie

Jebbink zegt ook niet te begrijpen dat de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) de arrestatie niet heeft tegengehouden. ‘Hij is daar als burgemeester voor verantwoordelijk.’

Al-Jaberi is, getuige filmpjes op YouTube, wel vaker betrokken bij betogingen, tegen Zwarte Piet en zeeheld Michiel de Ruyter, pro-Gaza-demonstraties en als spreker op anti-Israel-bijeenkomsten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.