nederland

Joden met keppeltje steeds vaker doelwit op straat

01 april 2015Leestijd: 2 minuten

Het aantal antisemitische incidenten is vorig jaar met 71 procent gestegen ten opzichte van het jaar ervoor. De zwaarte van de incidenten neemt eveneens toe

Dat blijkt uit de Monitor antisemitische incidenten van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI).

Keppeltje is doelwit

Vorig jaar werden 171 antisemitische incidenten geregistreerd tegenover 100 in het jaar ervoor. Volgens het CIDI neemt ook de zwaarte van de incidenten toe. Vooral herkenbare Joden, die met een keppeltje over straat gingen, waren doelwit van directe confrontaties. Joden werden lastig gevallen of uitgescholden. Vorig jaar werden zes Joden fysiek aangevallen. In 2013 waren dat er drie.

De Gaza-oorlog van afgelopen zomer heeft een directe invloed gehad op de stijging van het aantal antisemitische incidenten. Ongeveer de helft van alle uitingen werd geregistreerd tijdens de bombardementen van Hamas en het Israëlische leger. Volgens het CIDI is het een bekend verschijnsel dat antisemitische gedragingen toenemen bij grote militaire acties van Israël.

Onveilig

Het agressieve gedrag op straat zorgt er voor dat steeds meer Joden zich onveilig voelen in Nederland. Dit gevoel werd volgens het CIDI versterkt door de aanslag op het Joods Historisch Museum in Brussel van mei vorig jaar. Ook bestaat er in de Joodse gemeenschap vrees voor teruggekeerde jihadisten. Het feit dat er in Den Haag niet door de autoriteiten werd ingegrepen toen er ‘Dood aan de Joden’ werd geroepen, helpt volgens het CIDI niet bij het verdwijnen van die angst.

Wat wel helpt is de zichtbare bewaking van joodse instellingen. Ook de woorden van premier Mark Rutte (VVD) en Lodewijk Asscher (PvdA) die antisemitisme en racisme consequent veroordelen, geven de joodse gemeenschap steun.

Aangifte

Het CIDI noemt het wel zorgelijk dat agenten soms wegkijken bij antisemitische incidenten. Het doen van aangifte wordt soms ontmoedigd.

Dat beeld lijkt te worden bevestigd door een rapport van het Openbaar Ministerie (OM) over discriminatiecijfers. Van de 3.600 meldingen van discriminatie werden in 2013 slechts 83 door het OM in behandeling genomen.

Moslims

De onwelwillendheid om discriminatiezaken op te nemen bij politie beperkt zich niet alleen tot de Joden. Ook andere geloofsgroepen en etnische minderheden klagen hierover. Discriminatiezaken zijn bij politie niet populair omdat er vaak weinig bewijzen zijn en er dus standaard een laag oplossingspercentage is.

In Nederland hebben niet alleen Joden te maken met negatief gedrag. Er worden ook meldingen gemaakt van negatieve en agressieve acties tegen moslims. Deze acties lijken een direct verband te hebben met de opkomst van de terreurorganisatie Islamitische Staat. Om de acties tegen moslims in beeld te brengen, werd op Facebook een Meldpunt Islamofobie opgericht. Exacte cijfers van anti-islamitische incidenten in Nederland zijn er vooralsnog niet.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.