Wil de kiezer Mark Verheijen nog wel terug in de Tweede Kamer?

22 februari 2015Leestijd: 2 minuten
'ANP'

VVD-Kamerlid en ex-wethouder Mark Verheijen moet niet terugkeren in de Tweede Kamer, zelfs niet als blijkt dat hij zich niet schuldig heeft gemaakt aan corruptie. Dat vindt bijna de helft van de Nederlandse kiezers.

Dit blijkt uit een peiling van Maurice de Hond. Van de Nederlandse kiezers vindt 48 procent dat het Kamerlid zijn functie niet moet hervatten.

Afgelopen week legde Verheijen zijn werk als Kamerlid tijdelijk neer, in afwachting van het onderzoek naar zijn declaratiegedrag in zijn vorige baan als gedeputeerde in Limburg. Naast ophef over de declaraties, is er ook aangifte gedaan tegen Verheijen wegens corruptie.

Campagnegeld

Het bedrijf Taurus, onder leiding van de Limburgse ondernemer Wout Heijmans (63), beschuldigt de VVD’er van corruptie in de tijd dat hij wethouder van Venlo was. Hij ontving toentertijd flinke bedragen van de omstreden projectontwikkelaar Piet van Pol voor verkiezingscampagnes. In totaal ontving hij van Piet van Pol 10.750 euro voor twee campagnes.

Verheijen was op datzelfde moment verantwoordelijk voor de onderhandelingen met Van Pol over de overdracht van een terrein in de binnenstad van Venlo. Ook in zijn rol als Gedeputeerde van de provincie Limburg zou hij Van Pol hebben geprobeerd voor te trekken.

Schadeclaim

Heijmans, een concurrent van projectontwikkelaar Van Pol, kondigde in november in Elsevier aan een schadeclaim tegen Verheijen persoonlijk in te dienen, omdat hij hem ‘consequent tegenwerkte’,  zodat Van Pol geen concurrentie had.

De VVD-fractie blijft achter Kamerlid staan en doen de verhalen af als ‘opgeblazen’. Bijna de helft van alle kiezers (47 procent) vindt dat Verheijen zijn werk gewoon weer kan oppakken als de aantijgingen van tafel zijn. Van de VVD’ers heeft 62 procent die mening.