nederland

Rutte: bedrijven en burgers moeten klimaatbeleid uitvoeren

30 november 2015

Klimaatbeleid kan alleen werken wanneer het bedrijfsleven, burgers, steden en organisaties er achter staan. Alleen regels van bovenop opleggen, werkt niet.

Dat zei premier Mark Rutte (VVD) maandag bij de klimaattop in Parijs.

Diepste wortels

‘Klimaatbeleid kan alleen werken als het in de diepste wortels van onze samenleving en het gedrag van mensen doordringt,’ zei de premier.

Naast de maatschappelijke betrokkenheid is volgens de premier belangrijk dat landen nationale doelen voor reductie van de CO2-uitstoot vaststellen. Hij wil een juridisch bindend akkoord dat ook rekening houdt met de grote diversiteit van landen. ‘Het is belangrijk dat elk land naar vermogen bijdraagt.’

EU-lijn

Erg veel in te brengen heeft Nederland overigens niet. Nederland volgt in de onderhandelingen de lijn van de EU die in 2030 in totaal 40 procent minder uitstoot van kooldioxide (CO2) wil.

De woorden van de premier zorgden direct al voor scepsis onder de milieuactivisten van Greenpeace. ‘Zolang het energieakkoord niet wordt uitgevoerd en de kolencentrales blijven draaien, komt Rutte in Parijs niet geloofwaardig over,’ liet de organisatie weten. ‘Helaas faalt hij in eigen land om daar werk van te maken.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.