nederland

Dit zijn de 137 moorden die vorig jaar werden gepleegd

20 januari 2015Leestijd: 18 minuten

In 2014 werden 137 moorden gepleegd, het laagste cijfer sinds het jaar dat Elsevier meet, 1992. Het leken er meer, maar liquidaties en dodelijke roofovervallen vertekenen het beeld. De trend is: minder moorden, maar wel hardere.

Het forse aantal liquidaties vertekent het beeld. In Amsterdam woedt een onderwereldoorlog onder met name Marokkaanse drugscriminelen

In totaal zijn het afgelopen jaar 24 liquidaties gepleegd, ruim 17 procent van het totale aantal moorden. Doorgaans gaat het om 5 à 10 procent.

Bejaarden

In de jaren negentig van de vorige eeuw vielen in Nederland jaarlijks nog gemiddeld 250 doden. Eén van de verklaringen voor de daling is de toenemende vergrijzing: bejaarden plegen minder misdrijven dan jongeren en zijn meer thuis. Wel lopen zij meer risico bij overvallen.

Naast de liquidaties springen de gewelddadige roofovervallen het afgelopen jaar in het oog. Daarbij vielen in totaal vijf slachtoffers, van wie drie hoogbejaard. Het oudste slachtoffer was 89 jaar.

Waar en wanneer werden moorden in 2014 gepleegd? Hieronder vindt u de Moordlijst 2014.

JANUARI: 15

1-1 Berkel en Rodenrijs
Op straat wordt de 44-jarige GGZ-directeur Rob Zweekhorst doodgeschoten als hij zijn hond uitlaat. Het gaat volgens de politie om een ‘vergissing’: de kogels waren voor iemand anders bestemd. Mogelijk een verband met de liquidaties in Huijbergen (22 februari) en Steenbergen (14 april).

3-1 Amsterdam
De baas van coffeeshop City Hall, Gaffar Zahour (44), is in zijn zaak neergestoken en overlijdt voor de deur. Tegen zijn 53-jarige neef en medewerker Mohammed Z. eist het OM 8 jaar voor doodslag. Straf: 3 jaar voor zware mishandeling met de dood ten gevolg.

4-1 Amsterdam
Voor de deur van zijn woning is de 39-jarige Turk Aytas Göraler doodgeschoten. Hij had zijn zoontje van 1,5 in zijn armen, zijn vrouw en dochtertje stonden naast hem. Göraler was met crimineel Atilla Önder voormalig eigenaar van discotheek The Sand in Amsterdam (zie ook 27/9).

6-1 Purmerend
In haar woning steekt de 24-jarige Reinier R.G. zijn 47-jarige Cubaanse moeder dood. Hij was na zes jaar jeugd-tbs net vier maanden vrij. Het OM eist 5 jaar en tbs. Straf conform.

7-1 Leeuwarden
Op straat wordt de 46-jarige Henk Kolthof neergestoken als hij onder invloed van drugs geld eist. Hij overlijdt in het ziekenhuis. De 45-jarige Foppe E. krijgt zes jaar wegens doodslag.

10-1 Zevenbergen
In zijn woning wurgt, steekt en schopt de 39-jarige William R. zijn 36-jarige ex-vrouw Claudia Oskam. Daarna dumpt hij haar lichaam in het water op een fabrieksterrein, waar ze twee dagen later op zijn aanwijzingen wordt gevonden. De twee hadden drie kinderen. Na een eis van 14 jaar voor moord krijgt R. 10 jaar wegens doodslag. Het OM gaat in hoger beroep.

11-1 Roermond
Een 48-jarige vrouw die 8 januari in haar woning was neergestoken, overlijdt in het ziekenhuis. De politie arresteert haar 49-jarige partner.

14-1 Werkendam
In de polder in de Biesbosch ligt een dode, vermoedelijk Oost-Europese man. De politie houdt rekening met een misdrijf.

17-1 Amersfoort
In een woning ligt het lijk van de 11-jarige Thomas. Zijn moeder Monique A. is zwaargewond. Zij had haar zoontje met een plastic zak over zijn hoofd verstikt. Het OM eist 8 jaar voor moord. Vonnis conform.

20-1 Amersfoort
Voor een sportschool is de 22-jarige Marokkaan Mohammed Alarasi doodgeschoten. In Leusden wordt een uitgebrande auto aangetroffen. Vermoedelijk wraak voor een ripdeal. Volgens zijn familie is het een vergissing en ging het om de begin december  geliquideerde Samir Jabli.

21-1 Geertruidenberg
Familie vindt in hun flat het lijk van een 50-jarige vrouw. Haar 50-jarige ex-man is verdachte.
23-1 Hengelo
Na excessief drugs- en alcoholgebruik slaat de 28-jarige Michael E. zijn 27-jarige vriendin Sharmila Kanhai en verstikt haar door op haar te gaan zitten. Het OM eist 8 jaar en tbs.

25-1 Amsterdam
In zijn woning is de 58-jarige Surinaamse cafébaas Kenneth Renaldo Richards om het leven gebracht. Hij was in 1995 ontvoerd door onder anderen August Adjoeba. Die werd in 2008 geliquideerd. Richards was eigenaar van café Casanova in West.

25-1 Sittard
Bij een ruzie over geld is in een woning de 45-jarige Jos Cox neergestoken. Hij overlijdt in het ziekenhuis. De politie arresteert een 52-jarige man.

31-1 Amsterdam
Voor zijn woning is de 31-jarige Marokkaanse crimineel en voormalig kickbokser Tarik El Idrissi doodgeschoten.

FEBRUARI: 7

2-2 Zwolle
De 73-jarige Hilda Malestein overlijdt aan het hersenletsel dat zij een dag eerder thuis opliep toen ze een inbreker betrapte. Half februari arresteert de politie de 23-jarige Evert V. uit Enschede. Het OM eist 12 jaar.

8-2 Bilthoven
In de garage van haar woning is de 81-jarige oud-minister Els Borst van Volksgezondheid om het leven gebracht. De toedracht is een raadsel. De politie denkt dat de moord gepleegd is door een psychiatrische patiënt.

11-2 Schiedam
Door de voordeur van diens woning schiet de 37-jarige Ayhan D. zijn 26-jarige overbuurman Lazo Milovic dood. De twee hadden ruzie over explosieven die de schutter voor het slachtoffer thuis bewaarde. De man is schizofreen en lijdt aan andere persoonlijkheidsstoornissen. Het OM eist 6 jaar en tbs.

20-2 Zaandam
Op straat is de 30-jarige Surinaamse crimineel Alex Gillis naast zijn auto doodgeschoten. Hij stond bij de politie bekend als overvaller en ramkraker en zou een rol hebben gespeeld bij de liquidatie van Redouan Boutaka in april 2012.

22-2 Huijbergen
Op de oprit van zijn woning is de 37-jarige Gintas Macionis uit Litouwen neergeschoten. Hij overlijdt een paar uur later in het ziekenhuis in Antwerpen. In zijn woning zat een hennepkwekerij. Later zijn vier verdachten aangehouden van 24, 31, 34 en 39 jaar. Volgens de politie een liquidatie die verband zou houden met andere liquidaties.

23-2 Groningen
De 27-jarige Gilbert van Leeuwaarde overlijdt in het ziekenhuis aan de steekwonden die hij in de vroege ochtend had opgelopen. Een 20-jarige man is verdacht.

28-2 Eindhoven
De 33-jarige Italiaanse drugshandelaar Ernesto Pistone overlijdt aan de gevolgen van een schietpartij de avond daarvoor op straat. Half juni arresteert de politie twee Turken van 25 en 26 jaar. Later nog zijn 27-jarige vriendin en haar vermeende minnaar. Pistone was net anderhalve week vrij. Vanwege eerdere bedreigingen droeg hij vaak een kogelwerend vest en een vuurwapen. Het OM denkt dat hij is doodgeschoten in opdracht van zijn vriendin.

MAART: 12

2-3 Middelburg
De 19-jarige Dennis van de Velde overlijdt na een steekpartij de avond daarvoor op straat. Het OM eist zes jaar tegen de 51-jarige Robert ter B. Straf: 9 jaar.

2-3 Zaandam
De 39-jarige Youssef Laachir overlijdt in zijn auto aan steekwonden na een ruzie op straat. Verdachten zijn zijn ex-vrouw (38) en haar 36-jarige vriend Abdelilah L. Tegen hem eist het OM 7 jaar. Het slachtoffer wilde zijn kinderen zien. Straf: 5 jaar.

8-3 Almere
In hun woning wurgt de 29-jarige Jamaicaan George S. zijn 38-jarige vriend Fred van der Naalt. Zelf raakt hij zwaargewond na het drinken van een chloormengsel. Het OM eist 9 jaar wegens moord. Vonnis: 7 jaar wegens doodslag.

10-3 Eindhoven
In een steegje ligt een tas met een babylijkje. De volgende dag arresteert de politie een man (27) en een vrouw (26), beiden Polen. De man is niet de vader van het kind.

14-3 Ermelo
In een chalet op een camping ligt het lijk van de 58-jarige Ton Kuijf uit Amersfoort. Hij is vermoedelijk met een bijl doodgeslagen. Hoofdverdachte is de 28-jarige Janet S. uit Kampen. In 2003 stak ze met een vriendin een Algerijn dood tijdens een beroving in diens woning.

20-3 Den Hoorn (Zuid-Holland)
In zijn huis is de 42-jarige Edward Mink doodgeschoten. Drie verdachten, onder wie zijn partner. Mink had een dierenwinkel in Rijswijk en was gespecialiseerd in exotische vogels.

22-3 Amsterdam
Na het verlaten van een waterpijpcafé in Zuid is de 30-jarige Mohammed El Mayouri doodgeschoten. Hij was een goede bekende van de criminele sleutelfiguur Benaouf A. en zou als getuige worden gehoord over de moord op Najeb Bouhbouh in Antwerpen op 18 oktober 2012.

24-3 Amsterdam
In Zuid-Oost is Rucienne Luigi Caupain (30) doodgeschoten bij een vete tussen Antilliaanse rappers. Hij stapte net uit zijn auto. De 21-jarige Jason D. – lid van de omstreden Green Gang – raakt gewond en is aangehouden.

28-3 Deurne
Juweliersvrouw Marina (52) schiet bij een overval twee Marokkanen dood, Abdelhak Haddajy (20) en Youssef Fecha (29). Zij bedreigden haar man met een vuurwapen. De vrouw wordt op grond van noodweer niet vervolgd. Haar man wel voor het bezit van een illegaal vuurwapen.

28-3 Rotterdam
Een 34-jarige man is op straat doodgeschoten. Verdachte (27) later aangehouden.

31-3 Oosterhout
De 42-jarige Nicole Halma overlijdt in het ziekenhuis. Ze is gewurgd, met een hamer geslagen en gestoken. Haar 10-jarige zoontje raakt gewond. Haar 41-jarige partner John S. handelde mogelijk onder invloed van antidepressiva. De man was in december 2013 ontslagen als vertegenwoordiger bij een uitgeverij. Het OM eist 5 jaar en tbs.

APRIL: 11

1-4 Eindhoven
In zijn Snack Point is de 39-jarige Turkse horecaondernemer Adem Cokicli doodgeschoten.

5-4 Laren
De 57-jarige depressieve oud-bankier Jan Peter Schmittmann (57) vermoordt zijn 57-jarige vrouw Nelly en hun jongste dochter Babette (22) en pleegt daarna zelfmoord.

7-4 Breda
Op een industrieterrein steekt een 36-jarige Portugese vrachtwagenchauffeur zijn 40-jarige Spaanse collega Sergio Ponce dood. Ze kregen ruzie tijdens het laden en lossen. De verdachte wordt na een klopjacht aangehouden als hij zit te bidden bij een kruisbeeld.

7-4 Groningen
Een 23-jarige man slaat de door jarenlang drugsgebruik verwarde 40-jarige Somaliër Azziz Barre met gebalde vuist tegen het hoofd. Die valt en overlijdt aan zijn verwondingen. Het OM eist 24 maanden wegens mishandeling met de dood ten gevolg. De verdachte beweerde dat hij bedreigd werd met een mes, maar daarvan is niets gebleken.

11-4 Rozenburg/Rotterdam
In de Scheurhaven drijft het lijk van vermoedelijk een Oost-Europeaan. Het lichaam verkeert in verregaande staat van ontbinding. Sectie wijst uit dat sprake is van een misdrijf.

14-4 Steenbergen
De 68-jarige Rinus Moerer wordt doodgeschoten als hij uit zijn auto stapt. De schutter rijdt op een motorscooter. Op 11 januari was Moerer al in zijn been geschoten.

14-4 Amsterdam
De 43-jarige M. Gerritsen is op straat doodgestoken. Verdachte is zijn 19-jarige stiefzoon. Aanleiding was ruzie na een verjaardagsfeestje. Het slachtoffer zou twee vrouwen hebben geslagen. De strafzaak staat voor 28 januari op zitting.

17-4 Vaals
In een woning ligt het lijk van een driejarig jongetje. Zijn 29-jarige Duitse moeder wordt in Duitsland aangehouden. Haar vriend pleegt zelfmoord tijdens een achtervolging door de Belgische politie, waarbij over en weer is geschoten. Vermoedelijk was hij de dader. De twee hadden nog maar drie weken een relatie.

25-4 Rotterdam
Op straat is een 29-jarige man doodgeschoten. Later drie aanhoudingen.

29-4 Andijk

In zijn woning ligt het lijk van een 49-jarige man die als Michelle Koek door het leven ging. Later worden de 30-jarige crimineel Michel S. en de 39-jarige Jawed H. aangehouden, zwagers. Het slachtoffer had een kringloopwinkel in Wervershoof.

MEI: 10

2-5 Tricht
In haar woning ligt het lijk van de 66-jarige Tilleke Horstmeier. Al snel valt de verdenking op haar jongste zoon (29). Die wordt later in Duitsland in haar auto aangehouden.

3-5 Amsterdam
In Noord is de 31-jarige rapper Charlton ‘Challa’ Wondel doodgeschoten en een andere man in zijn been geraakt. Verdachte is de 51-jarige Surinaamse buurtbewoner Errol R.

6-5 Breda
In een woning heeft een 49-jarige man zijn 51-jarige broer met een kandelaar op het hoofd geslagen. Die overlijdt in het ziekenhuis.

11-5 Steenwijk
In de tuin voor haar huis steekt de 33-jarige D. zijn even oude partner Jeanilet Aniceta na een korte achtervolging neer. Ze overlijdt in het ziekenhuis. De man had net een huisverbod gekregen. Het Antilliaanse gezin met vier kinderen was bekend bij Jeugdzorg. Het OM eist 12 jaar en tbs wegens moord.

15-5 Utrecht
In zijn woning is de 76-jarige voormalige kaasboer Kees Witteveen gewurgd. Verdachte is de 46-jarige André F.

17-5 Amsterdam
In hun woning is de 24-jarige Antilliaanse Jamina Nepomuceno doodgeslagen door haar 41-jarige vriend Patrick J., die zichzelf meldt. De zaak wordt 23 januari inhoudelijk behandeld.

22-5 Amstelveen
Op straat is de 40-jarige Antilliaanse crimineel Gwenette Martha geliquideerd. Hij zou zelf te maken hebben met een reeks liquidaties in het milieu en voelde zich bedreigd.

23-5 Almelo
Een jongetje van vijf maanden overlijdt in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Zijn vader is verdachte.

29-5 Leidschendam-Voorburg
De 18-jarige Melissa Finke is in een woning doodgestoken. Verdachte is een 22-jarige man.

30-5 Maastricht
De 27-jarige promovenda Rianne Brouwer is in haar woning bij een mislukte insluiping doodgestoken door de 28-jarige Belg Djeylan P. Hij wordt een paar dagen later in België aangehouden en bekent uiteindelijk.

JUNI: 11

5-6 Amsterdam

Een 43-jarige man overlijdt aan de verwondingen die hij opliep tijdens een mishandeling op 18 mei. Het OM eist tegen de verdachte ontslag van alle rechtsvervolging. Vonnis: vrijspraak.

10-6 Rotterdam
In een uitgebrande portiekflat ligt het lijk van de 57-jarige Surinaamse muzikant Arjun Autar. Een maand later arresteert de politie twee verdachten van 18 en 21 jaar.

15-6 Leiden
De 25-jarige Yunus Köroglu overlijdt aan de verwondingen die hij op 9 juni opliep bij een vechtpartij met zijn 31-jarige buurman Ender K. Die kwam tussenbeide bij een familieruzie.

18-6 Den Haag
In een woning is de 41-jarige Antilliaan Randy Martis doodgeschoten. Vier Antilliaanse verdachten, van wie een 22-jarige man zichzelf meldde. Hij zit als enige nog vast.

20-6 Den Haag
Op de gesloten afdeling van een behandelcentrum voor mensen met een dubbelproblematiek is de 47-jarige Ilja Dijkhuizen met geweld om het leven gebracht. Een paar dagen later is de 29-jarige Guy van Y. aangehouden, medebewoner bij Parnassia.

22-6 Ewijk/Sint Michielsgestel
In een uitgebrande bestelauto voor de poort van een landgoed ligt het lijk van de 49-jarige Yvon Pfaff. Onderzoek wijst uit dat hij is doodgeschoten en –gestoken in een recreatiewoning in Ewijk. Later diverse aanhoudingen, onder wie de vermeende schutter (36). In september is in Italië de 40-jarige vermeende opdrachtgever opgepakt.

24-6 Alkmaar
Broedermoord op de 20-jarige Jeremy. Verdachte is de 17-jarige Damian. Die woonde tijdelijk in bij zijn broer en diens vriendin.

26-6 Amsterdam
Bij een overval op een juwelierszaak steekt de 49-jarige Remy Martin Wiechels de 27-jarige Irakese eigenaar met een vleesvork in de borst. Die steekt Wiechels neer met een slagersmes. Het slachtoffer – eerder veroordeeld wegens moord – overlijdt. Geen vervolging: zelfverdediging.

27-6 Leeuwarden
In haar woning steekt de 45-jarige Rik M. na een avond vol drank en drugs zijn 38-jarige ex-vriendin Miranda Olivier dood. Hij speelde als gitarist onder anderen met Herman Brood en Harry Muskee. Het OM eist 7 jaar en tbs.

JULI: 10

2-7 Winterswijk
Achter een bedrijfswoning ligt onder een zeil het lijk van de 52-jarige aannemer Erik te Selle. Zijn 50-jarige vrouw was binnen vastgebonden door drie overvallers, maar wist zichzelf te bevrijden en sloeg alarm.

9-7 Den Bosch
In een woning overlijdt een 42-jarige man aan zijn verwondingen. Later houdt de politie een 49-jarige man en een 29-jarige vrouw aan. De man komt al snel weer vrij.

13-7 Amsterdam
De 30-jarige Stefan Eggermont is naast zijn auto doodgeschoten. De schutters ontkomen in een VW Golf die even later uitgebrand is teruggevonden. In oktober is een 26-jarige verdachte aangehouden. Hij beschikte over het wapen waarmee is geschoten. Eggermont was het verkeerde slachtoffer. Beoogd doelwit was de broer van een geliquideerde Marokkaan.

21-7 Alphen aan den Rijn
Bij een ruzie op een parkeerplaats naast een winkelcentrum schiet de 37-jarige Nabil O. de 46-jarige René van Zwienen dood en meldt zich daarna bij de politie.

22-7 Amsterdam
In Zuidoost is de 28-jarige Sabrina Roberts neergestoken. Ze overlijdt in het ziekenhuis. Een omstander die haar wilde helpen, raakt gewond. Een 53-jarige man is verdacht. Zijn voorlopige hechtenis is op 8 januari verlengd.

26-7 Roosendaal
In de woonwagen op zijn autobedrijf is de 45-jarige John Wassink doodgeschoten. Twee dagen later wordt zijn in plastic verpakte lijk uit het water gevist. Diverse verdachten, onder wie zijn 69-jarige schoonvader Kobus Lorsé en zijn 42-jarige zakelijk partner Eduard F. Die zou volgens de naar eigen zeggen onschuldige Lorsé de schutter zijn.

29-7 Lelystad
In een woning is een 34-jarige man neergestoken. Hij overlijdt in het ziekenhuis. Verdachte is een 24-jarige man. Het slachtoffer was cliënt van een zorginstelling.

31-7 Delft
Op de gesloten afdeling van een zorginstelling wurgt een 25-jarige man de 52-jarige Henk van der Lee. De verdachte heeft daarnaast nog een medepatiënt bijna gewurgd.

31-7 Hilversum
In een woning ligt het lijk van een 74-jarige vrouw. Haar 80-jarige vriend Dick R. – bewoner van het huis – is verdachte. Hij zou geprobeerd hebben zelfmoord te plegen.

31-7 Schijndel
In zijn woning ligt het lijk van een man (46). Later is een 48-jarige man aangehouden. Er zou sprake zijn geweest van een vechtpartij.

AUGUSTUS: 9

4-8 Amsterdam
In zijn woning ligt het lijk van een 36-jarige man. Maanden later spreekt de politie van een misdrijf.

7-8 Aalst-Waalre
In haar woning ligt het lijk van een 66-jarige vrouw. Haar 40-jarige zoon Alexander van de V. zou haar hebben gedood door haar een zak over haar hoofd te trekken en met een pan tegen haar hoofd te slaan. Daarna verstopte hij haar in een vrieskist. Mogelijk levensbeëindiging op verzoek.

9-8 Dronten
Bij een vechtpartij is de 17-jarige Akif Korkmaz op straat doodgestoken. Er zijn vijf verdachten aangehouden van tussen de 16 en 20 jaar.

18-8 Amsterdam
Op straat is de 34-jarige crimineel Derkiaoui ‘Pirki’ van der Meijden doodgeschoten. Hij zou een rol hebben gespeeld bij de dubbele liquidatie in de Staatsliedenbuurt in december 2012.

19-8 Schoondijke (gemeente Sluis)
In een uitgebrande woning ligt het lijk van een 56-jarige man. Sectie wijst uit dat hij met geweld om het leven is gebracht.

23-8 Arcen
Een 29-jarige Pool overlijdt in het ziekenhuis aan de gevolgen van een vechtpartij met een even oude landgenoot op een recreatiepark.

24-8 Amsterdam
De 32-jarige Somaliër Nasir Galiad alias Hamza overlijdt na een vechtpartij in de Vluchtkerk op 19 augustus. Twee Somaliërs van 33 en 31 jaar zouden het slachtoffer met stalen staven hebben geslagen. Aanleiding was ruzie over een paar blikjes bier.

28-8 Zuid-Scharwoude
Een 70-jarige man uit voormalig Joegoslavië overlijdt aan zijn verwondingen na een mishandeling. Zijn zwakbegaafde zoon is verdachte.

29-8 Helmond
De 86-jarige Mien Graveland overlijdt in het ziekenhuis aan de verwondingen die ze opliep bij een woningoverval. De plegers deden zich vermoedelijk voor als medewerkers van Nuon.

SEPTEMBER: 10

3-9 Amsterdam
In een auto is de 26-jarige Iraniër Massod Amin Hosseini doodgeschoten. Hij zou zelf betrokken zijn geweest bij de liquidatie van Alex Gillis in Zaandam, op 20 februari.

3-9 Zwolle
In zijn auto is de 48-jarige kok Robert Voorhorst doorzeefd. Hij komt in de tuin van zijn overbuurman tot stilstand. Aanvankelijk werd gedacht aan een ‘vergismoord’. Eén verdachte is ter plekke aangehouden. Een tweede verdachte zit niet vast.

4-9 Leidschendam-Voorburg
De 28-jarige Hasin Tahiri overlijdt aan de verwondingen die hij een dag eerder opliep bij een schietpartij. Diverse verdachten.

5-9 Den Bosch
In het water drijft het lijk van de 71-jarige handelaar in oud ijzer Lowie van Lent. Een 23-jarige Guinese verdachte – als 13-jarige naar Nederland gekomen – reed in het autootje van het slachtoffer. De man heeft een stoornis en was eerder in 2014 veroordeeld tot behandeling in een psychiatrische kliniek omdat hij twee agenten had aangevallen en van één een vingerkootje had afgebeten.

11-9 Den Bosch
In een woning is Eugène Eekels doodgestoken. Zijn 52-jarige vriend Wim van B. is verdachte.

20-9 Alkmaar
Bij een woning is een 62-jarige man doodgestoken. Een 48-jarige verdachte geeft zichzelf aan.

23-9 Rotterdam
In een Turks eethuis is de 29-jarige Hamdi Bilir uit Amsterdam doodgeschoten. Hij was een dag eerder betrokken bij een vechtpartij in de buurt. Begin 2015 zijn twee verdachten aangehouden.

27-9 Amsterdam
Tijdens Afro Dance XXL in discotheek The Sand is een Ghanese man uit Frankrijk doodgeschoten. Het zou gaan om Kelvin Hackman.

27-9 Enschede
Bij een vechtpartij is de 25-jarige Mustafa Kanat gedood. Later vier arrestaties, onder wie twee Belgen en twee vrouwen.

30-9 Den Haag
In haar woning steekt een 26-jarige man zijn 74-jarige moeder Maghnia Kada dood en meldt zich daarna bij de politie.

OKTOBER: 11

1-10 Beverwijk
In de deuropening van diens woning steekt de 53-jarige Ad H. de 78-jarige Niko Oort dood. Hij zou het hebben voorzien op de vrouw van het slachtoffer. Die verdedigt in een echtscheiding zijn ex.

2-10 Hilversum
Een jongetje van drie maanden overlijdt aan de verwondingen die hij een dag eerder opliep toen zijn 36-jarige moeder met hem uit het raam sprong.

3-10 Beets (gemeente Zeevang)
Bij zijn woning vindt de politie begin oktober de resten van de 69-jarige ‘bloemenman’ Rolf Langenberg. Hij was sinds 28 september vermist. Een 53-jarige verdachte zit nog vast. Een 49-jarige vrouw is in januari 2015 opnieuw als verdachte aangehouden.

5-10 Hoogwoud (gemeente Opmeer)
In een uitgebrande caravan ligt het lijk van een 21-jarige Pool. De politie verdenkt een 31-jarige landgenoot van brandstichting.

10-10 Alkmaar
De 89-jarige Antje Apeldoorn overlijdt na een roofoverval op haar boerderij begin maart. Daarbij raakte ze in coma. Er zijn twee verdachten van 24 en 30 jaar.

10-10 Vlaardingen
In het water ligt het lijk van de 58-jarige Colombiaan Dagoberto Gil Rodriguez die werd vermist sinds 27 augustus. Hij was doodgeschoten. Twee mannen en een vrouw zijn aangehouden. De vermoedelijke schutter is nog niet gepakt.

10-10 Voorburg
Bij een ruzie op school steekt de 16-jarige scholier Anthony de 15-jarige Wesley Hoek dood. De dader zou zijn gepest.
20-10 Emmeloord (gemeente Noordoostpolder)

In een brandend chalet ligt het lijk van de 18-jarige Tessa van Bokhorst. De volgende dag arresteert de politie een 36-jarige verdachte.

26-10 Arnhem
In een flatwoning ligt het lijk van een 71-jarige vrouw. Een 61-jarige man geldt als verdachte.

26-10 Eindhoven
In het centrum brengt de 22-jarige Koen B. zijn 17-jarige ex-vriendin Juliette Bouhof om het leven. Nadat zij het had uitgemaakt, plaatste hij een pikante foto van haar op internet. Hij had een contact- en straatverbod.

27-10 Rotterdam
Bij een ruzie in een woning is een 36-jarige man doodgestoken. Een 37-jarige man raakte zwaargewond.

NOVEMBER: 6

5-11 Beverwijk
Achter zijn sportschool is de 55-jarige vechtsporter Hans Nijman in zijn auto doodgeschoten. Hij was zakelijk partner van vechtsporter Dick Vrij, verdachte in een grote strafzaak.

13-11 Amsterdam
In zijn ouderlijk huis is de 10-jarige Ferdyan doodgestoken door zijn 46-jarige Indische vader. Die beweerde dat hij ‘onder hypnose’ was.

13-11 Geldrop
De 32-jarige Pool Michal Melka overlijdt in het ziekenhuis aan de verwondingen die hij twee dagen eerder had opgelopen.

15-11 Almelo
In een flat ligt het lijk van de 37-jarige Fabiana Sobrinho. Een 43-jarige man geldt als verdachte.

17-11 Boxtel
In het bos overlijdt een 46-jarige Syriër Rachid Dardari aan zijn verwondingen. Hij was met tape vastgebonden en daarna in brand gestoken. Hij woonde in Esch met zijn vrouw en drie kinderen.

30-11 Terneuzen
Op straat is de 23-jarige Gideon Verhelst doodgeschoten. Een 27-jarige man die zelf lichtgewond was, is aangehouden. Later nog een 25-jarige man. Half december wordt de 27-jarige man neergeschoten als hij op vrije voeten komt. Het zou gaan om een vete tussen twee Antilliaanse families.

DECEMBER: 25

1-12 Amersfoort
Op straat is de 38-jarige Marokkaanse crimineel Samir Jabli alias ‘Babbels’ doodgeschoten in zijn auto. Even later is in Baarn een uitgebrande zwarte BMW teruggevonden. In januari mislukte volgens Jabli een aanslag op zijn leven.

2-12 Rosmalen
In een park is de 49-jarige Martie Heesbeen doodgestoken.

2-12 Zwolle
Voor de Jumbo steekt een 17-jarige jongen de 54-jarige Bulgaar Zdravko Vazov dood, straatmuzikant en verkoper van de Dakloezenkrant. Een 57-jarige man raakt gewond. De dader verbleef in een instelling voor begeleid wonen.

3-12 Alkmaar
In een park ligt het lijk van een pasgeboren meisje.

3-12 Groningen
De 31-jarige Antilliaanse travestiet Gerritson Noel Angila alias Sonny overlijdt aan de verwondingen die hij zaterdagavond opliep bij een vechtpartij met de 61-jarige Erik van V. Het slachtoffer werd gezocht voor een overval.

4-12 Rotterdam
In een woning ligt het lijk van een onbekende man. Twee bewoners van 33 en 41 jaar zijn opgepakt.

6-12 Gouda
In het water ligt het lijk van de 43-jarige Ewoud Siegers uit Gouderak.

6-12 Maastricht
Bij een vechtpartij bij de daklozenopvang van het Leger des Heils komt een 44-jarige man om het leven. Een 27-jarige man is verdachte.

7-12 Amsterdam
In zijn woning is een 43-jarige bekende van de politie om het leven gebracht. Verdachte is een 35-jarige man.

8-12 Amstelveen

De 34-jarige Braziliaanse Luana Luz Xavier is doodgeschoten. Zij was de vriendin van een Marokkaanse crimineel en kickbokser.

9-12 Amsterdam
Op straat is de 25-jarige Turk Murat Garki doodgeschoten. Hij was korte tijd verdacht van de liquidatie van Aytas Göraler op 4 januari.

12-12 Emmeloord
In een uitgebrande woning ligt het lijk van een 54-jarige man. Verdachten zijn een 49-jarige man en diens 23-jarige zoon.

13-12 Poortugaal
Bij een burenruzie is de 67-jarige Aaltje Stok in het portiek met een scherp voorwerp doodgeslagen. Buurman (60) is verdachte. In augustus stond hij na vermeende geluidsoverlast ook al met een hamer voor haar deur.

15-12 Rotterdam
In een woning ligt een dode man (56). Vermoedelijk een misdrijf.

17-12 Enschede
Op straat is de 24-jarige drugsdealer Joey Moes doodgeschoten. De volgende dag arresteert de politie in Amsterdam drie mannen van 27, 28 en 30 jaar. Vermoedelijke een ripdeal om speed.

17-12 Markelo
In het Twentekanaal drijft het in plastic verpakte lijk van de 24-jarige Lorenzo Hardy uit Almere. Een 42-jarige man is opgepakt. Het slachtoffer wilde naar verluidt vier kilo wiet kopen.

19-12 Almelo
In een woning vindt een familielid het lijk van een 74-jarige man.

19-12 Utrecht
De 44-jarige Marokkaan M. Boulaaouin uit Zeist is in zijn auto doodgeschoten. Twee mannen vluchten weg in een grijze VW.

22-12 Alphen aan den Rijn

De 27-jarige Pierre Weymans overlijdt aan de steekwonden die hij 14 december opliep. Een 22-jarige man is verdachte van doodslag.

25-12 Amsterdam
In een woning steekt een 41-jarige Surinaamse man voor de ogen van diens twee kinderen zijn 39-jarige broer dood.

27-12 Hengelo
Voor een Turks café is de 50-jarige Ahmet Isiklar doodgestoken. Verdachte is een 56-jarige man.

27-12 Gilze-Rijen
Op straat is een Pool doodgestoken. En 20-jarige vrouw zou betrokken zijn.

30-12 Breda
Op de galerij van een flat ligt het lijk van een pasgeboren jongetje. De minderjarige moeder is opgespoord en verkeerde volgens de politie in geestelijke nood.

31-12 Amsterdam
Voor zijn woning is de 44-jarige Turkse crimineel Okan Fidan in zijn auto geliquideerd.

31-12 Valkenswaard

In een auto op het terrein van zijn autobedrijf ligt het lijk van de 33-jarige Mahmut Karaman. Hij is doodgeschoten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.