nederland

‘Seksrabbijn’ Berland mag nog even blijven: vier vragen

01 december 2014Leestijd: 3 minuten

De Israëlische rabbijn Eliezer Berland wordt voorlopig niet uitgeleverd aan Israël. Zijn advocaat, Louis de Leon, heeft nieuwe bezwaren ingediend, die de rechtbank eerst wil onderzoeken.

Er was de afgelopen maanden veel te doen om Berland, die in Israël wordt gezocht omdat hij vrouwen en jonge meisjes zou hebben misbruikt. Vier vragen en antwoorden over deze zaak.

1. Wie is Eliezer Berland?

De 76-jarige Berland werd geboren in Haifa en is de geestelijk leider van de religieuze beweging Shuvu Banim, die door sommigen als sekte wordt gezien. Hij heeft zeer loyale volgelingen, verspreid over de hele wereld. Daardoor is het hem gelukt om op de vlucht te blijven voor Israëlische autoriteiten. Tot 11 september, toen hij op Schiphol werd aangehouden vanwege een internationaal arrestatiebevel, dat Israël tegen hem uitvaardigde.

Berland wordt tijdens zijn reizen bijgestaan door zijn volgelingen, ultra-orthodoxe Joden met zwarte hoeden en pijpenkrullen. Dat zorgde voor onrust op Texel en in Amsterdam, waar Berlands volgelingen op straat en in speeltuintjes verbleven.

2. Waarvan wordt Berland precies verdacht?

Vrouwelijke leden van Shuvu Banim zouden door de rabbijn zijn misbruikt en verkracht. Berland zou zich steeds pal voor de vrouwen uitkleden. Onder de slachtoffers zouden ook minderjarige meisjes zijn. Ook zou Berland zich schuldig hebben gemaakt aan mishandeling.

Na publicaties hierover in de krant Israel Hayom, opende de politie een onderzoek naar Berland. De sekteleider besloot de uitslag van het onderzoek niet af te wachten, en vluchtte naar Marokko. Hij reisde later door naar Zuid-Afrika en naar Oekraïne, waar hij het graf bezocht van rabbijn Nachman of Breslov. Amsterdam was na Oekraïne zijn volgende bestemming.

3. Wat zegt Berland zelf over de beschuldigingen?

‘Alles is een leugen. Ze hebben er allemaal geld voor gekregen om dit te vertellen,’ zei Berland in november in de rechtbank in Haarlem. ‘Ik heb die meisjes niet aangeraakt.’ De rabbijn heeft geen vertrouwen in het Israëlische rechtssysteem  en vreest dat hij geen eerlijk proces krijgt.

Advocaat De Leon zei eerder dat de verhalen van de vermeende slachtoffers niet kloppen. Zo zou een meisje van zestien jaar hebben gezegd dat de rabbijn trilde alsof hij een orgasme had toen hij haar knuffelde.

‘Maar door zijn suikerziekte is dat helemaal niet mogelijk. Berland had al zijn kleren nog aan, de deur stond open. Die hele verklaring is fake. Het gaat nergens over. Dat meisje weet niet eens wat een orgasme bij een man is,’ zei De Leon in de Volkskrant. Het meisje werd door haar vader ’s avonds laat naar de rabbijn gebracht.

De verhalen zouden afkomstig zijn van de vijanden van Berland, onder wie zijn zoon. Die zou zelf de grote leider van Shuvu Banim willen zijn. De zoon heeft een eigen beweging opgericht en zou nu leugens over zijn vader verspreiden. Verder zouden de beschuldigingen vooral afkomstig zijn van volgelingen die uit de beweging zijn gestapt.

4. Waarom wordt Berland nu niet uitgeleverd aan Israël?

Hoewel het Openbaar Ministerie vorige maand nog oordeelde dat het uitleveringsverzoek aan alle regels voldoet, wordt Berland niet teruggestuurd naar Israël. De Leon faxte vrijdagmiddag nog enkele stukken waaruit blijkt dat de meeste zaken waarvan de rabbijn wordt beschuldigd, buiten de door Nederland erkende grenzen van Israël plaatshadden.

Het is nog afwachten wanneer er meer duidelijkheid komt over het lot van Berland. De rechtbank in Haarlem wil op de kortst mogelijke termijn een datum vaststellen voor een nieuwe zitting.

Berland wordt overal bijgestaan door volgelingen (foto: ANP)

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.