Ook bij andere Joodse instellingen staan straks politiehokjes

14 oktober 2014Leestijd: 2 minuten

Na Amsterdam komt er nu ook permanente politiebewaking van Joodse instellingen in Rotterdam en Den Haag. Vanaf morgen, woensdag, staan er bij de instellingen speciale politieposten.

Dat heeft Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding Dick Schoof dinsdag besloten, meldt zijn woordvoerder. Maar waarom de beveiliging op dit moment wordt opgeschroefd, is niet duidelijk.

‘Over de aard en de omvang doen we geen mededelingen,’ zegt hij. Er zouden geen concrete aanwijzingen voor een terreuraanslag zijn. ‘Deze maatregel is genomen op basis van informatie die voortkomt uit het continu monitoren van de situatie.’

Hokjes

Eerder verrezen er ook politiehokjes in de hoofdstad, die de Joodse instellingen 24 uur in de gaten moeten houden. Zo staan er witte politieposten bij het Anne Frankhuis, de Portugees-Joodse synagoge en de Hollandsche Schouwburg – het voormalige theater in de Plantagebuurt dat tijdens de bezettingsjaren door de nazi’s tot verzamel- en deportatieplaats werd gemaakt voor de uit hun huizen verdreven Joden.

Vele duizenden mannen, vrouwen en kinderen wachtten vervolgens in de Hollandsche Schouwburg op hun deportatie naar doorgangskamp Westerbork. Van daaruit werden zij op transport gezet naar concentratie- en vernietigingskampen, veelal in het oosten van Europa.

Dat er nu, meer dan zeventig jaar na dato, een politiehokje voor de deur staat met veiligheidscamera’s, is een pijnlijk gezicht. In juni werd gemeld dat de politiebewaking van tijdelijke aard zou zijn, maar vier maanden later staan de hokjes nog altijd op hun plek.

Bloedbad

De aanleiding voor de politiebewaking in Amsterdam – en vermoedelijk ook de twee andere grote steden nu – was de aanslag op het Joods Museum in Brussel, door de teruggekomen Syriëganger Mehdi Nemmouche.

De Franse Algerijn richtte in mei een bloedbad aan in de Belgische hoofdstad, toen hij op bezoekers en medewerkers begon te schieten. Vier mensen kwamen bij de antisemitische aanslag om het leven. Onder hen was een stel uit Israël.

De laffe aanval maakte voor iedereen duidelijk dat terugkerende jihadisten een groot gevaar vormen. Uit een AIVD-rapport dat werd gepubliceerd in juni, bleek dat de aansluiting van Nederlandse jihadstrijders bij extremistische groeperingen als Islamitische Staat (IS) het risico op aanslagen in Nederland flink verhoogd.