economie

DNB: Nederlandse economie komt langzaam maar zeker op stoom

10 juni 2014Leestijd: 2 minuten

De Nederlandse economie groeit dit jaar met 0,2 procent. Een lage groei, maar De Nederlandsche Bank is optimistisch. De komende jaren zal de economie verder aantrekken, de werkeloosheid zal in 2014 afnemen en het zal iets beter gaan met de woningmarkt.

Dat blijkt uit de halfjaarlijkse ramingen van De Nederlandsche Bank (DNB) die dinsdag zijn gepubliceerd. Eerder ging DNB er nog van uit dat de Nederlandse economie in 2014 met 0,5 procent zou groeien. Maar onder meer een lagere gasproductie door de zachte winter zorgde voor een lagere raming dan werd verwacht.

Optimisme

DNB verwacht dat de economische groei verder zal aantrekken tot 1,6 procent in 2015 en 2016. Bedrijfsinvesteringen zijn sinds half 2013 opvallend toegenomen. Ook blijkt uit de raming dat het reëel besteedbaar inkomen van consumenten groeit en de huizenmarkt voorzichtig aantrekt. Zo wordt er onder meer een stijging van de huizenprijzen verwacht die op loopt tot 3 procent in 2016.

Deze ontwikkelingen zorgen samen met een versterkt consumentenvertrouwen voor een groei van de particuliere consumptie van iets meer dan 1 procent in 2015, en 2 procent in 2016. Toch zijn deze cijfers nog steeds 4,5 procent onder het niveau van voor de crisis.

DNB verwacht dat de werkgelegenheid vanaf volgend jaar zal aantrekken en de werkeloosheid zal afnemen tot 6,6 procent in 2016. Verwacht wordt dat de lonen iets zullen stijgen met tegelijkertijd een lage inflatie, waardoor mensen meer te besteden krijgen. Daarentegen zijn loonstijgingen niet gunstig voor de concurrentiepositie van Nederland.

Wachten

Directeur van De Nederlandsche Bank Job Swank zegt dat het kabinet er verstandig aan doet te wachten met de verdeling van eventuele financiële meevallers. Het Nederlandse begrotingstekort mag dan volgens de verwachtingen ruim onder de EU-norm van 3 procent van het bruto binnenlands product (bbp) blijven, volgens Swank is er nog altijd sprake van een ‘structureel tekort, waar nauwelijks iets aan is veranderd’.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) noemt de prognoses van DNB een bewijs dat de Nederlandse economie zich aan het herstellen is.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.