’s Werelds allerrijksten 381 miljard euro rijker in 2013

02 januari 2014Leestijd: 1 minuut

De driehonderd rijkste mensen in de wereld, zijn vorig jaar nog rijker geworden. Het vermogen van deze groep is afgelopen jaar met 524 miljard dollar (381 miljard euro) toegenomen.

Het gemiddelde nettovermogen van de miljardairs eindigde vorig jaar op 2,7 biljard euro. Van de driehonderd personen op de ranglijst hadden slechts zeventig miljardairs een nettoverlies, blijkt uit de Bloomberg Index.

Gates

De hoogste winsten werden geboekt in de techindustrie. Het gemiddelde vermogen van de rijken in deze sector steeg afgelopen jaar met 28 procent.

Microsoft-oprichter Bill Gates haalde in mei de Mexicaan Carlos Slim in op de ranglijst. De waarde van de aandelen van Microsoft zijn met 40 procent gestegen, blijft zijn plek op de ranglijst onveranderd. Volgens de berekeningen van Bloomberg is zijn bezit toegenomen van 15,8 miljard dollar naar 78,5 miljard dollar.

Slim en Adelson

Carlos Slim staat op een gedeelde tweede plaats. Hij zag zijn aandelen verdampen omdat zijn telefoniebedrijf América Móvil te maken kreeg met een nieuwe Mexicaanse wet die de monopoliepositie van het concern verzwakte.

Ook op de tweede plaats staat Sheldon Adelson, oprichter van casinobedrijf Las Vegas Sands Corporation. Meer dan 58 procent van de omzet van zijn bedrijf is afkomstig van het Chinese Macau, de enige plaats in China waar legaal mag worden gegokt.

De enige Nederlander op de lijst is grootaandeelhouder van Heineken Charlene de Carvalho-Heineken. Zij zag haar vermogen stijgen tot 7,5 miljard euro.