‘ECB wil kapitaaleis bij stresstest voor banken aanscherpen’

15 januari 2014Leestijd: 1 minuut

De Europese Centrale Bank (ECB) zou van plan zijn om bij de stresstesten voor banken van dit jaar strengere kapitaaleisen te hanteren dan bij de vorige editie in 2011. Het kernkapitaal van de banken moet volgens ingewijden minstens 6 procent van de totale balans bedragen.

Dat meldt persbureau Bloomberg. De ECB heeft het bericht nog niet bevestigd of ontkend, maar zou nog in overleg zijn met toezichthouder EBA, die de stresstesten coördineert.

Crises

Welke kapitaaleisen er aan Europese banken moeten worden gesteld, is een punt van onenigheid tussen de Europese ministers van Financiën. Een aantal kleine landen wil dat de eisen lager zijn.

Dat geldt volgens Bloomberg ook voor de kapitaaleisen bij de stresstesten, die meten of de banken stabiel genoeg zijn om het hoofd te verbieden aan onverwachte financiële problemen, zoals het massaal opnemen van geld. Bij de vorige stresstest gold een kapitaaleis van 5 procent.

Basel III

De EU-landen zijn er nog niet over uit hoe hoog de kapitaaleisen voor banken moeten worden om te voorkomen dat in de toekomst nog financiële instellingen omvallen. In de Europese bankenregels, Basel III, is afgesproken dat banken minstens 3 procent van hun balans als kapitaalbuffer moeten hebben.

Minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA, Financiën) legt Nederlandse banken een kapitaaleis van 4 procent op.