‘Besluit gaswinning slaat begrotingsgat van 840 miljoen euro’

16 januari 2014Leestijd: 2 minuten

De plannen van de top van het kabinet om de gaswinning in Groningen terug te schroeven, leiden dit jaar tot een gat in de rijksbegroting dat kan oplopen tot 840 miljoen euro. PvdA en VVD gaan bij de voorjaarsnota in mei bekijken hoe ze dit gat kunnen dichten.

Dat melden bronnen op het Binnenhof donderdag. Waar het kabinet op gaat bezuinigen om de kosten te dekken, wordt waarschijnlijk nog met D66, ChristenUnie en SGP afgestemd, de drie partijen die het Herfstakkoord sloten met het kabinet.

Compensatie voor aardschokken

Het kabinet bespreekt vrijdag in de Ministerraad de financiële gevolgen van het verminderen van de gaswinning uit het Groninger Veld. De gemiste inkomsten kunnen daardoor dit jaar tot 700 miljoen euro oplopen, voor de compensatie voor de slachtoffers van aardschokken rekent het kabinet 140 miljoen euro.

De verwachting is dat het kabinet besluit om de maximale gaswinning voor dit en volgend jaar op 42,5 miljard kubieke meter vast te stellen, en vanaf 2016 op 40 miljard. Vorig jaar werd er nog bijna 54 miljard kubieke meter gas gewonnen, een record.

Kamp naar Groningen

Vooral het gebied rondom Loppersum, waar de afgelopen tijd de meeste huizen zijn beschadigd door aardschokken, zal worden ontzien. Als het kabinet vrijdag instemt met de plannen van de top van het kabinet, VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra, PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom en minister Henk Kamp van Economische Zaken (VVD), zal Kamp zo snel mogelijk naar Groningen gaan om lokale bestuurders een toelichting te geven.